NEPROFITNI MEDIJI PRISILJENI MOLITI NOVAC: Portali pokreću crowdfunding kampanje kako bi preživjeli

Za vrijeme mandata Zlatka Hasanbegovića kao ministra kulture ukinuta su sredstva neprofitnim medijima, a istu je politiku nastavila i aktualna ministrica Nina Obuljen-Koržinek. Kakvo je stanje neprofitnih medija, te u kojem je položaju neovisno novinarstvo danas? O ovim pitanjima raspravljalo se na tribini naziva “Budućnost neprofitnih medija – između pomoći države i crowdfundinga” održanoj u Srpskom društvu Privrednik.

– Oni su u upravo takvom stanju, ukinuti. Barem prema tome kako je to mislio napraviti bivši ministar. Doslovno se držimo za krajeve, zubima se držimo, ali držimo se – naveo je Goran Borković, novinar i urednik.

Jedino sredstvo u borbi za preživljavanje neprofitnih medija su ljudi koji ih čitaju. Tako je jedan domaći portal sredstva odlučio prikupiti putem crowdfundinga, čemu su se odazvale i mnoge poznate osobe.

– Nas je Ministarstvo kulture prisilio da prosimo novac od naših čitatelja zato što Ministarstvu kulture kao ni Republici Hrvatskoj u cjelini ne odgovara novinarstvo, ne odgovara im da se zna što se u državi događa. Pokrenuli smo kampanju i u 10 dana smo skupili više od 20 000 dolara – istaknuo je urednik i novinar Ladislav Tomičić.

Glavna zadaća neovisnog novinarstva je biti protuteža vlasti, ali i hrvatskom nacionalističkom novinarstvu 90-ih godina.

– Mislim da se novinarstvo u cjelini nalazi na nižim razinama nego što je 90-ih, ne samo zbog kvalitete nego zbog beznađa koje se javlja u novinarima, koji više nemaju nikakvu točku na koju se mogu pozvati. U tom smislu je stanje puno gore. Teme kojima se bave čitani, klikani i gledani mediji su zaista ispod svake moguće razine – tvrdi Borković.

Neprofitni mediji u Hrvatskoj trenutno su prisiljeni na prošenje novaca od svojih čitatelja, a jedina nada su im upravo oni. Uspjeh ovakvih kampanja pokazuje da su čitatelji i gledatelji spremni podržati medije do kojih im je stalo. No, dugoročno bez potpore države neprofitni mediji teško mogu spojiti kraj s krajem.