Na Bundeku posađena stabla povodom Dana planeta Zemlje, ali i akcije Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

Završena je ovogodišnja akcija sadnje stabala gradske uprave. Čak 8.000 stabala posađeno je širem grada Zagreba. 

FOTO: Zagrebancija.com

Na Dan planeta Zemlje, simboličnom sadnjom 4 stabla uz već posađenih 400, u Parku Bundek odana je počast 400 žena ubijenih u posljednjih 20 godina.

– Ženu možemo komotno usporediti sa stablom jer stablo je jako važno. Ono nam daje kisik, ono nam daje zdravu mikroklimu pa tako smatram da bez žene naše društvo ne može funkcionirati – rekla je Danijela Stanojević, umjetnička direktorica i producentica Ženskog filmskog festivala.

Ženski filmski festival i Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, u suradnji s Gradom Zagrebom, predani su podizanju svijesti o ženskim pravima i slobodama. Šalju  snažnu poruku solidarnosti i podrške, te daju počast ženama čiji su životi nasilno prekinuti i kako bi time potaknuli društvo i sustav na otpor prema nasilju i adekvatne, pravovremene reakcije zaštite žrtava od nasilnika.

– Žrtve femicida uvijek me ostavljaju bez riječi. Vidimo da su neke zakonske inicijative u međuvremenu pokrenute. To sve nije dovoljno jer je i dalje nasilje nad ženama duboko ukorijenjeno u naše društvo. Dok god imamo neravnopravnost između muškaraca i žena, nažalost ćemo imati i rodno uvjetovano nasilje, odnosno nasilje prema ženama. U tom smislu, mi ćemo danas obilježiti, dati počast svim ubijenim žrtvama da to bude upozorenje za cijelo društvo da se femicid zaustavi i da više nemamo žene koje stradavaju na najgori mogući način i sa smrtnim posljedicama kao žrtve nasilja – poručio je gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević.

Gradonačelnik Tomašević i suradnici simbolički su posadili četiri sadnice, čime je završena ovogodišnja akcija sadnje stabala gradske uprave. Čak 8.000 stabala posađeno je širem grada Zagreba.