KOLUMNA ROBERTA HIRCA: Jesu li realni prijevremeni izbori za Gradsku skupštinu Grada Zagreba?

Uz poneku tešku riječ i uz puno političkog folklora kompromisno smo priveli kraju 17. sjednicu Gradske skupštine Grada Zagreba. Što nas očekuje u budućnosti? U ovoj kolumni opisat ću svoje viđenje razvoja događaja.

Piše Robert Hirc, zastupnik Reformista u Gradskoj skupštini Grada Zagreba

Jedan od najvažnijih njemačkih političara 19. stoljeća Otto von Bismarck rekao je da politika nije egzaktna znanost, nego umjetnost. Bi li preciznije bilo reći da je politika umijeće mogućeg? I jedno i drugo primjenjive su definicije za situaciju u kojoj se našao aktualni saziv zagrebačke Gradske skupštine. A ona je tek naizgled neizvjesna.

Sjednicu smo zaključili kompromisnim dogovorom vladajućih i oporbe o tome da se povuku točke dnevnog reda oko kojih nema suglasja, a preostale točke dnevnog reda usvojili smo bez rasprave. Petero zastupnika Neovisnih za Hrvatsku nije sudjelovalo u radu. Oni su javno nudili oporbenjacima potpise za raspuštanje Gradske skupštine, ali su oporbeni zastupnici na to hladno reagirali. Prema izjavama oporbenih čelnika može se zaključiti da žele ovaj saziv Gradske skupštine rušiti na proračunu. No, da postoji jasna volja većine zastupnika za rušenjem ovog saziva skupštine, to bi već danas bilo evidentno.

Prošlogodišnji izbori za Gradsku skupštinu bili su usko vezani i za izbornu utrku za gradonačelničku fotelju, a stranke ili koalicije koje su imale kandidatkinje ili kandidate polučile su na tom valu i uspjeh u skupštini. Sad takvih izbora nema. Nema više u gradskoj politici ni kandidatkinje za gradonačelnicu koja je ostvarila vrlo dobar izborni rezultat. Hoće li zastupnice i zastupnici koji su izabrani na njenoj listi ponoviti isti izborni uspjeh? Hoće li biti dovoljno slobodnih zastupničkih mjesta za sve koji su danas u klupama kad uzmemo u obzir da je Živom zidu i Mostu na prošlogodišnjim izborima nedostajalo vrlo malo glasova da uđu u gradski parlament? Prema sadašnjem rejtingu, Živi zid ima realnu šansu osvojiti nekoliko mandata. Tu je možda i Dalija Orešković sa svojom listom ili strankom. I ona ima šansu polučiti određeni izborni uspjeh.

Vjerujem da bi koalicija koju predvodi aktualni gradonačelnik zadržala broj mandata. HDZ isto. No, na oporbenoj strani je poprilična gužva. Može li Glas ponoviti izborni uspjeh imajući u vidu da sad nema gradonačelničkih izbora i da njihova stranačka predsjednica na taj način ne može povući listu? Kakva je situacija u SDP-u, nije tajna. Imaju krizu vodstva, a u gradskoj organizaciji predsjednik organizacije nema većinu ni u svom gradskom predsjedništvu. Rejting im na nacionalnoj razini konstantno klizi prema dolje. Pitanje je bi li osvojili isti broj mandata na mogućim izvanrednim izborima. S njima u klubu je i zastupnik stranke Naprijed Hrvatska koji ima zamjenski SDP-ov mandat, što je izazvalo nezadovoljstvo u toj stranci kad su odlukom „s vrha“ morali svoj mandat predati drugoj stranci. Radi se o vrlo aktivnom oporbenom zastupniku, ali ima li on svoje mjesto na SDP-ovoj listi i na novim izborima?

„Prostim okom“ lako možemo izbrojati bar 5 ili 6 gradskih oporbenih zastupnika čije su šanse da ponovno budu izabrani u Gradsku skupštinu minimalne. Zato danas nemamo 26 ruku za raspuštanje skupštine.

Unatoč žestokim verbalnim izričajima od strane zastupnika Neovisnih za Hrvatsku, ni oni nisu jasno rekli da će rušiti proračun.

Hoće li ili neće zastupnice i zastupnici glasovati za prijedlog gradskog proračuna za sljedeću godinu nameće se kao najvažnija tema, a sve bez da je proračun uopće predstavljen. Ako doista glasujemo o projektima, onda bi bar trebalo pričekati da vidimo za što će i koliko novca prijedlogom proračuna biti predviđeno. Ovako se sve svodi na puku političku borbu i bildanje mišića za eventualne prijevremene izbore.

Danas se od pojedinih oporbenih čelnika u Gradskoj skupštini moglo čuti da je njihov cilj rušiti ovaj saziv Gradske skupštine, pa onda i onaj sljedeći, ne bi li se postiglo da i gradonačelnik mora na nove izbore. Na stranu da bi takav scenarij blokirao normalno funkcioniranje grada na više mjeseci. Pitanje je bi li nakon eventualnih novih izbora bilo dovoljno ruku za ponovno raspuštanje Gradske skupštine i kako bi to građani honorirali. Bi li glasovali za one koji unaprijed kažu da žele ponovno srušiti skupštinu? Gdje je tu odgovorno zakonodavno upravljanje gradom i gdje je realizacija projekata? Hoće li svi projekti stati? Što je s onim projektima koji su ovisni o financiranju iz sredstava EU?

Postavlja se puno pitanja, a po mojem mišljenju rasplet je jednostavan.

U sljedeća 3 tjedna pristupit će se ozbiljnim pregovorima oko programske podrške u cilju izglasavanja proračuna. Grubljim rječnikom, doći će do razgovora pojedinih klubova ili zastupnika o projektima čije bi uključivanje u prijedlog proračuna osiguralo njihov glas.

Uzevši sve ovo u obzir, vjerujem da će kod izglasavanja proračuna u prosincu biti dovoljno ruku za opstanak ovog saziva Gradske skupštine. Hoće li nakon toga većina biti „podebljana“ s pojedinim zastupnicima oporbe ili će oni projektno podržavati većinu od točke do točke, ostaje za vidjeti u sljedećoj godini.