Održan okrugli stol na temu “Sport i intelektualno vlasništvo”

U auli Sveučilišta u Zagrebu održan je okrugli stol na temu “Sport i intelektualno vlasništvo”. Sportovi su postali globalna industrija vrijedna više milijardi dolara – industrija koja generira ulaganja u objekte, zapošljava milijune ljudi diljem svijeta i zabavlja milijarde…

– Možda nismo toga toliko svjesni, koliko puno intelektualnog vlasništva ima u sportu, a zapravo ga ima. Ako krenemo od brendinga, brendova, pojedinih igrača, klubova, natjecanja, sve to se štiti pravima intelektualnog vlasništva. Kad govorimo o prijenosu utakmica, preko TV-a, ali sada sve više putem interneta, piratizacije tih događanja gdje se neovlašteno prenose sportski događaji, također je top tema na razini Europske unije, ali i kod nas u Hrvatskoj. Osim toga, mi ćemo otvoriti jednu temu koja nije toliko definirana, propitat ćemo kako metode poučavanja u području sporta, kako sportske škole, akademije, kako različiti oblici mogu biti zaštićeni pravima intelektualnog vlasništva, rekla je Romana Matanovac Vučković, profesorica na Pravnom fakultetu.

Okrugli stol okupio je stručnjake iz područja sporta, ali i prava, kako bi se povezali sport i intelektualno vlasništvo, s ciljem bolje pravne zaštite…

– Što se onda, naravno, reflektira i na financijske učinke, ali ne samo na to, nego i na određeni red u ovom području, da ne može raditi svatko što hoće, nego da ipak, kad je netko izumio nekakvu inovativnu metodu, neki novi kreativni pristup, da ona, zasluženo, uživa rezultate svoga rada, pa onda samo licencirane osobe, licencirani treneri mogu njegovu tehniku poučavati, a osobito kad se ulaže u organizaciju sportskih događanja, u natjecanja, onda treba omogućiti onima koji su uložili financijska sredstva u organizaciju takvog događanja da imaju određeni ekskluzivitet o čemu se raspravlja u Hrvatskoj, ali i na području Europske unije.

Iako su sportski događaji često dostupni javno, sve je više onih koji ga gledaju preko ilegalnih strimova…

– To je nešto na čemu se konstantno radi, to je bitka u kojoj je, da budemo iskreni, teško izaći kao pobjednik i može li imati pobjednika, ali se stalno radi. Europski savezi, tu pričamo o krovnim organizacijama, poput UEFA-e više inzistiraju na tome, dok ako odete preko Atlantika, Amerikanci se time gotovo pa i ne zamaraju. Bilo kakav njihov sport, bio američki nogomet, bejzbol ili NBA liga je vrlo dostupan na europskom kontinentu putem tih strimova. Oni smatraju da je njihovo tržište toliko popunjeno da se ne moraju s time toliko boriti, jer je pitanje može li se u toj bitci pobjediti, ali da bi se to trebalo regulirati, da, s obzirom na činjenicu da i televizije sve više gledamo u smjeru interneta i naših digitalnih platformi, rekao je Marko Šapit, sportski novinar.

Poslovni odnosi izgrađeni na temeljima prava intelektualnoga vlasništva pomažu osigurati ekonomsku vrijednost sporta, potiču rast industrije, omogućavaju sportskim organizacijama da financiraju događaje te osiguravaju sredstva za promicanje razvoja sporta na lokalnoj razini, zaključak je okruglog stola.