Kamo i kako odložiti iskorištena božićna drvca?

Većina Zagrepčana raskitila je svoja božićna drvca, nakon čega slijedi dilema kako postupiti s njima te na što sve treba pripaziti prilikom odlaganja

Nakon što pospremite sve božićne ukrase, ako ste koristili prirodno drvce, vrijeme je da se pobrinete za njega. Mnogi Zagrepčani nisu sigurni što s drvcem treba učiniti pa se snalaze sami.

– Detaljnih informacija nema nigdje, nije nigdje oglašeno po objektima, ulazima i slično. Drvca se nalaze svugdje, po nogostupima, ispred zgrada, a često i blokiraju pristup kontejnerima, pa bi bilo dobro da se naglasi neko određeno mjesto kako ih treba ostaviti – istaknuo je stariji gospodin.

– Pretpostavljam da ih treba ostaviti kraj kontejnera ili u nekom baš kontejneru, koji je određen za to. Mislim, tih drvaca ima na sve strane u ovo doba godine, tako da ne znam kako će oni sve to pokupiti – izjavila je gospođa.

– Nismo dobili nikakvu obavijest ali mi smo ekološki osviješteni pa imamo umjetno drvo, a da imamo prirodno ne bih znao kamo s njim. Vjerojatno postoji nekakav mehanizam odlaganja, ali nas nije nitko obavijestio – dodao je prolaznik.

Drvca je potrebno odložiti na javnom vidljivom mjestu, tako da ne ometaju promet niti priječe put prolaznicima. Na što još treba obratiti pozornost, upozorili su iz Zrinjevca:

– Apel svim našim sugrađanima da čim donesu odluku da drvca uklone iz svojih domova, da ih oslobode od nakita. Potrebno ih je odložiti na uobičajena dosadašnja mjesta tako da su vidljiva i dostupna našim djelatnicima. Mi ćemo u narednih 15-ak dana zbrinut sva drvca, a drvca s korijenom, naravno da će naši sugrađani koji imaju svoje privatne vrtove ili zemljišta, da će ih posaditi. Oni koji nemaju tu mogućnost, mogu u dogovoru s našim stručnjacima obaviti sadnju istih negdje gdje ćemo pronaći mjesto na obostrano zadovoljstvo. No, apeliramo na sugrađane da to ne rade sami, da ne sade na javnim površinama jer to nije dozvoljeno – poručio je Igor Toljan, voditelj Podružnice Zrinjevac.

Odbačena božićna drvca završe u kompostu pa su tako ponovo iskorištena. U prvog krugu djelatnici Zrinjevca prikupe do 70 posto svih drvaca, dok u drugom krugu prikupe ostatak od onih koji su bili na odmoru ili jednostavno žele malo duže uživati u blagdanskoj čaroliji. Ako vas ovi rokovi zaobiđu, drvce nakon što ga raskitite, i sami možete odvesti u reciklažno dvorište.