Gramofonske ploče ponovno su u modi

Čak i oni koji kod kuće nemaju gramofon rado u vitrini drže pokoji primjerak vinila

​Kada ste posljednji put čuli zvuk spuštanja igle na gramofonsku ploču? Neke mlađe generacije, vrlo vjerojatno, nikada. No, one se u posljednje vrijeme ponovno vraćaju u modu. Je li u pitanju samo trend ili je prepoznata ljepota pucketanja vinila i prirodniji zvuk glazbe otkrio nam je strastveni kolekcionar i vlasnik trgovine rabljenim gramofonskim pločama u Tratinskoj ulici, Darko Mikulec.

– Sakupljam ploče od svoje 12 godine. To me je uvijek jako privlačilo zbog otkrivanja novog svijeta rock, blues i jazz glazbe. Istovremeno, svirao sam i u nekoliko rock grupa u Zagrebu pa je to sve bilo nekako povezano – rekao je Darko.

– S jedne strane ljudi se vole prisjetiti vinila kao medija koji im je obilježio mladost. Vjerujem da su mlađe generacije zasićene digitalnim medijima i zbog toga ih sve više interesiraju gramofonske ploče koje pronalaze putem interneta, ali i putem ovakvih trgovina – kazao je Mikulec.

Darko tvrdi, kako su stari vinili bolje kvalitete u odnosu na nove.

– U to vrijeme kada su nastajali 60-ih, 70-ih i 80-ih godina postojale su kvalitetnije tvornice vinila. Trenutno je najveća tvornica u Nizozemskoj. I danas se često uz izdanje nekog CD-a izdaje i gramofonska ploča, pa prema tome sudim da su se gramofonske ploče vratile na mala vrata na tržište – zaključak je vlasnika obrta iz Tratinske.

Kako servisera gramofona gotovo više i nema, ako vam se stari gramofon pokvario, kupnja rabljenog najbolje je i najpovoljnije rješenje.

– Novi gramofoni stoje od 200 do 300 eura, a rabljeni se mogu kupiti i za 100 eura, no ima i onih jeftinijih samo je pitanje u kakvom su stanju.

Ljubitelji vinila često će vam reći kako za slušanje glazbe treba imati vremena, osjećaja i strpljenja kako bi vam pružila ono najbolje. Oni u glazbi uživaju uistinu na pravi način, na način na koji se i treba uživati u jednoj umjetnosti.