Stara bi Vlaška uskoro trebala dobiti novi izgled!

U proljeće 2025. godine.

FOTO: Grad Zagreb

Stara Vlaška će u proljeće 2025. godine dobiti novo ruho! Od 23 pristigla rada, među kojima je njih 5 nagrađenih, Studio Atmosfera osvojio je prvu nagradu, ponudivši trajni redizajn stare Vlaške ulice.

– Sada slijedi pregovarački postupak s prvonagrađenim autorima za ugovaranje nastavka
projektiranja. Kada se ishodi građevinska dozvola, može se pristupiti tenderiranju za izvođača. Projektne predradnje s dozvolama uzet će nam, računamo deset mjeseci, pa ćemo onda na proljeće 2025. započeti s radovima. Kontaktna zona, semaforizacija Branjugove ulice kako bi se optimizirao broj pješaka koji sada “kapaju” i predstavljaju veliki problem za kolonu vozila s Ribnjaka. Isto tako, razmatramo i prometno rješenje tzv. lijevog skretača iz Šoštarićeve ulice u Vlašku ulicu što je sada dozvoljeno samo taksi vozilima – rekao je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

U auli Gradske uprave predstavljena je izložba natječajnih radova za Staru Vlašku. Bernarda Silov, arhitektica iz autorskog tima Atmosfera koji je dobio prvo mjesto na natječaju za izradu idejnog rješenja rekonstrukcije Stare Vlaške podijelila nam je detalje o njihovom planu za Staru Vlašku.

FOTO: Grad Zagreb

– Uvjeti konzervatora su isto bili vrlo jasni. Nikakvo visoko drveće nije smjelo doći u obzir. Onda smo razmišljali na koji način postići da to nije žardinjera, da dobijemo otok koji je vibrantan, prepun mirisa, prepun proljetnih i ljetnih cvjetanja biljaka, a da je nizak i opet da radi određeni hlad. To smo napravili s kombinacijama visokih cvjetnih trava i magnolija. To je zasad takav prijedlog pa ćemo vidjeti – otkrila je Silov.

Stara Vlaška pretvorena je u pješačku zonu u lipnju 2022. Osim Stare Vlaške, sada slijede natječaji za idejna urbanističko-arhitektonska rješenja za druge novootvorene pješačke zone u Zagrebu poput one u dijelu Masarykove ulice i u Maloj Martićevoj.