Sve veći interes za uvođenje tramvajske linije od Črnomerca do Podsuseda

Tramvajska linija povezivala bi naselja u zapadnom dijelu grada i to Črnomerec, Kustošiju, Vrapče, Stenjevec, Gajnice i Podsused

Zagrebački Reformisti predstavili su prijedlog izgradnje tramvajske linije od Črnomerca do Podsuseda koji bi povezivao naselja Črnomerec, Kustošija, Vrapče, Stenjevec, Gajnice i Podsused.

Prva prometna zona ZET-a završava u Podsusedu. No, do tamo nije stigla tramvajska pruga. U prvoj je zoni i buduća nepostojeća tramvajska pruga kroz naselja Voltino, Rudeš, Špansko, Donje Vrapče i Malešnica. Zagrebački su Reformisti projekt tramvajske pruge do Malešnice predložili u lipnju 2016. Izgradnjom ove dvije tramvajske linije zaokružila bi se potrebna tramvajska mreža zapadnog dijela grada, kažu.

“Pitate li građane gradskih naselja koja gravitiraju budućoj tramvajskoj pruzi Črnomerec – Podsused, a ima ih oko 70 000, bi li radije da se prvo izgradi tramvajska pruga kroz njihova naselja ili žičara za Sljeme, vjerujem da ne bi bilo nikakve dileme. Podržavamo izgradnju žičare za Sljeme, ali mislimo da je projekt izgradnje tramvajske pruge značajniji. Konkretno, predlažemo da se dvije od tri postojeće tramvajske linije koje dolaze na Črnomerec, tamo i dalje okreću, dok bi treća linija produžila prema Podsusedu”, kazao je Robert Hirc pojasnivši kako je slična situacija u istočnom dijelu grada u kojem se linija broj 12 okreće na okretištu Dubrava, a linije 4 i 11 prometuju do Dupca.

“Moguća je i uspostava zasebne linije broj 10 ili 16 od Zapadnog kolodvora ili Črnomerca do Podsuseda. Odgovore na te dileme mora dati struka“, dodaje Hirc.

Uvođenjem tramvajske linije Črnomerec – Podsused, uz istovremenu izgradnju velikog besplatnog parkirališta za automobile na području nekadašnje podsusedske tvornice cementa, bitno bi se rasteretio promet osobnih vozila prema gradu. Osim toga, prostor bivše tvornice TOZ u Donjem Vrapču ušao bi u tramvajsku zonu, kao i Psihijatrijska bolnica Vrapče.

Novac namaknuti iz fondova EU

“Ilica i Aleja Bologne su dovoljno široke da je bez većih zahvata na njima moguće postaviti tramvajsku prugu. Sadašnja je prometna infrastruktura takva da ne bi trebalo graditi posebno okretište na zadnjoj stanici. U Podsusedu tramvaj bi prometovao kružno, Alejom Bologne, skrenuo bi poludesno u Podsusedsku aleju, zatim bi skrenuo lijevo u ulicu Susedgradski vidikovec u kojoj bi mu bila polazna stanica. Ponovno bi se, skretanjem ulijevo, polukružno vratio na Aleju Bologne na mjestu gdje već postoji semafor i pristup automobilima. Time bi tramvaj došao nadomak podsusedske povijesne jezgre, ali ne bi ulazio u nju”, pojasnili su Reformisti.

Na tramvajskoj stanici uz veliko parkiralište u bivšoj cementari, prema njihovoj bi se ideji, u prvoj fazi bi se postavio semafor na Aleji Bologne s pješačkim prijelazom, a kasnije i pothodnik za nesmetan pristup pješaka tramvajskoj stanici u smjeru grada.

Zagrebački Reformisti pozivaju Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet da pokrene izradu studije izvodljivosti i da, po uzoru na Osijek, ishodi financiranje s 85% sredstava Europske unije.