Tomašević najavio besplatan prijevoz ZET-om za Zagrepčane i Zagrepčanke starije od 65 godina

Odluka će se naći pred zastupnicima u Gradskoj skupštini u svibnju.

Foto: Zagrebancija.com

Od 1. lipnja sve Zagrepčanke i Zagrepčani stariji od 65 godina imat će pravo na besplatan prijevoz ZET-om – najavio je to danas gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

– Zadovoljstvo mi je najaviti da smo, zahvaljujući oporavku gradskih financija, ove godine u mogućnosti omogućiti svim Zagrepčanima i Zagrepčanima starijim od 65 godina besplatan prijevoz ZET-om. Ovom se odlukom pridružujemo nizu europskih gradova poput Lisabona, Madrida, Ljubljane, Praga ili Budimpešte, koji na ovaj način olakšavaju mobilnost starijim osobama i smanjuju im troškove života – rekao je gradonačelnik Tomašević.

Ovakva je odluka također u skladu sa zelenom orijentacijom ove gradske uprave, kojoj je cilj ojačati javni prijevoz.

– U mom mandatu je kupljeno 65 novih autobusa, 20 novih i 11 rabljenih tramvaja, trenutno su u postupku javnog natječaja za nabavu rabljeni autobusi i ZET vozila za osobe s invaliditetom, a namjeravamo kupiti još 40 novih tramvaja i 100 autobusa na obnovljive izvore energije. Nakon više od 20 godina, ove godine kreće izgradnja novih dionica tramvajskih pruga u Sarajevskoj i Heinzelovoj ulici. Također, od svibnja ove godine, vožnja sljemenskom žičarom bit će besplatna za Zagrepčane i Zagrepčanke – dodao je gradonačelnik Tomašević.

Besplatan ZET prijevoz za Zagrepčane 65+ omogućit ćemo izmjenama Odluke o socijalnoj skrbi, koja će do kraja ovog tjedna biti upućena u javno savjetovanje. Odluka će se naći pred zastupnicima u Gradskoj skupštini u svibnju. Za besplatan prijevoz bit će potrebno izvaditi besplatan ZET pokaz, što će biti moguće napraviti od 15. travnja. ZET će pravovremeno komunicirati sve potrebne detalje.