Ustavni sud odlučio: Istospolni parovi u Hrvatskoj smiju posvajati djecu

Kriteriji će biti za sve jednaki

gay, lgbt, udomitelji

Ustavni sud odlučio je kako istospolni parovi u Hrvatskoj imaju pravo na posvajanje djece pod istim uvjetima kao i svi drugi.

Pitanje koje smo si odmah svi postavili bilo je: hoće li kriteriji za posvajanje i dalje ostati isti bez obzira na spol posvojitelja/usvojitelja, a evo i odgovora kojeg smo dobili:

– Struka je tu dosta jasna. Proveden je niz različitih istraživanja u različitim zemljama, koja ukazuju na to da nema razlike u tome podižu li djecu istospolni ili heteroseksulani roditelji. Dakle, na varijablama mentalnog zdravlja djeca koju podižu istospolni roditelji ne razlikuju se od one koje podižu hetroseksualni- istaknula je to klinička psihologinja Iva Žegura.

Svaka obitelj, prije početka procesa posvajanja, mora prvo proći razgovor sa psihologom.

Klinička psihologinja napominje “da svi prolaze jednake kriterije kada dolazi do posvajanja djeteta, a kod procjene podobnosti za bivanjem udomiteljem/udomiteljicom ili posvojiteljem/posvojiteljicom djeteta moramo isključiti eventualni rizik da iz nekog razloga to nisu podobni biti, bez obzira na seksualnu orijentaciju i identitet. ”

Zakon o udomiteljstvu u cjelini ima legitiman cilj – zaštita interesa i dobrobiti socijalno ugroženih osoba.