U Končaru se radi punom parom na novim tramvajima

Novi tramvaji imat će i kamere, USB priključke, sustav za brojanje putnika, video nadzor te vijek eksploatacije 35 godina. Novost su i spremnici energije čime se smanjuje potrošnja električne energije i daje mogućnost nastavka prometovanja i u slučaju kvara na naponskoj mreži.

FOTO: Zagrebancija.com

Tri nova niskopodna tramvaja, od 20 naručenih, već su u fazi proizvodnje. Pogon Končara obišao je gradonačelnik Tomislav Tomašević te provjerio kako teku radovi.

FOTO: Zagrebancija.com
FOTO: Zagrebancija.com
FOTO: Zagrebancija.com

– Suradnja Končara i Grada Zagreba traje dugi niz godina. Tijekom te suradnje isporučili smo ZET-u 142 niskopodna tramvaja, koji danas čine okosnicu javnog gradskog prometa u Zagrebu. Suradnja sa ZET-om traje, ne samo kroz isporuku vozila, već i u zajedničkom održavanju, imamo dobre rezultate, ponosni smo na tu suradnju, to je sjajan primjer odnosa domaće industrije i lokalne zajednice. Što se tiče novog ugovora za isporuku 20 tramvaja, koji smo sklopili u lipnju prošle godine, ove čelične konstrukcije, koje vidite ovdje, to su konstrukcije prva tri niskopodna tramvaja. Htio bih istaknuti da je niskopodni tramvaj visokosloženi proizvod i da je u cijelosti razvijen u poduzećima grupe Končar – rekao je Josip Ninić, predsjednik Uprave Končar – Električna vozila.

Otkrio je i kako će izgledati novi tramvaj, te pobrojao novitete.

FOTO: Zagrebancija.com
FOTO: Zagrebancija.com
FOTO: Zagrebancija.com
FOTO: Zagrebancija.com

– Riječ je o sto posto niskopodnim tramvajima, koji su prilagođeni korisnicima u maksimalnoj mogućoj mjeri. Ovog puta primjenit ćemo i spremnike energije na vozilima, koji će omogućiti određenu razinu autonomije vožnje tramvaja, za slučaj da u kontaktnoj mreži nestane napona. Slične tramvaje isporučili smo nedavno kupcu u Latviju, potpisali smo ugovor i za Grad Osijek, tijekom 2025. bit će isporučeni i tramvaji za Zagreb i za Osijek. Za nas je to velika prilika, zahvalni smo na tako važnom projektu – kazao je Ninić.

Također, novi tramvaji imat će i kamere, USB priključke, sustav za brojanje putnika, video nadzor te vijek eksploatacije 35 godina. Novost su i spremnici energije čime se smanjuje potrošnja električne energije i daje mogućnost nastavka prometovanja i u slučaju kvara na naponskoj mreži.

Novi tramvaji, koje je proizvela hrvatska pamet, predstavljaju budućnost javnog prijevoza, rekao je Marko Bogdanović, predsjednik Uprave ZET-a.

– Novi dizajn, nova primjenjena tehnologija, uz nadu da ćemo, uz ovih 20, uz novi ciklus nabavke sličnog tramvaja, u planu je ove godine provesti nabavku ukupno 60 novih tramvaja, uz naravno dobro poznate rabljene tramvaje iz Augsburga, to bi ukupno bilo 71 tramvaj, u dolasku u sljedeće dvije godine.

FOTO: Zagrebancija.com

– Meni je zadovoljstvo vidjeti kako napreduju prva tri od 20 niskopodnih, kraćih, tramvaja. Podsjetio bih da smo u prosincu potpisali, odnosno ZET je potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u ukupnoj vrijednosti od 50 milijuna eura, kada govorimo o trošku ovih tramvaja. Da damo usporedbu, jedan tramvaj od 2,5 milijuna eura, košta kao manji dječji vrtić, ovo je dječji vrtić na kotačima. Tramvaji nisu jeftini, ali su ključni za javni prijevoz Grada Zagreba – poručio je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Žao mu je, kaže, što se više od 15 godina nije kupio niti jedan tramvaj u Gradu Zagrebu, zbog čega postoje problemi u ostvarivanju javnog prijevoza.