Slikovnica za slijepe naziva ‘Čarobni ormar’ novi je projekt zagrebačke Škole za modu i dizajn

Školska knjižničarka Ksenija Banović pronašla je inspiraciju za Čarobni ormar u slikovnici naslova "Baš imam sreće" u kojoj dječak opisuje nevjerojatnu sposobnost svoga brata da čita u potpunom mraku.

FOTO: Zagrebancija.com

Škola za modu i dizajn predstavila je slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu pod naslovom Čarobni ormar. Slikovnice su nastala u okviru projekta Čarobni krojač. Financijsku podršku im je pružilo Ministarstvo kulture i medija preko programa koji potiče razvoj publike u kulturi.

FOTO: Zagrebancija.com

– Riječ je o projektu Čarobni krojač koji je Škola za modu i dizajn prijavila početkom 2013. godine, a jedna ideja se tad rodila kod naše školske knjižničarke Ksenije Banović da bi bilo lijepo predstaviti supermoći slijepe i slabovidne djece. Tako smo se uputili u jedan zahtjevan timski projekt. Prijavili smo se na Javni poziv za predlaganje programa koji potiču razvoj publike u kulturi, dobili smo financijska sredstva od Ministarstva kulture i medija kroz cijeli taj proces razvili smo slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu Čarobni ormar. Zašto Čarobni ormar – jer smo mi škola za Modu i dizajn i pripadamo sektoru mode, tekstila i kože i smatrali smo značajnim kroz jedan humani projekt prikazati i približiti djeci naša zanimanja – rekla je Maja Dadić Žeravica, ravnateljica Škole za modu i dizajn.

FOTO: Zagrebancija.com

Nakon ideje 2022. godine i dobivanja sredstva 2023. godine, školu je čekao dugi put. Prolazili su edukacije, upoznali dječju spisateljicu Mirjanu Mrkelu koja je oslijepila u 40. godini i na druge načine se pripremali za rad koji će se predstaviti ovih dana. Kako je ravnateljica ocijenila, riječ je o vrlo zahtjevnom i ogromnom timskom radu gdje je za uspjeh bila bitna sinergija. Kroz priču o materijalu i odjeći, ušli su ući u skroz novi svijet.

Projekt Čarobni krojač obuhvaća promociju struke i zanimanja za koja se učenici obrazuju, kao što su dizajneri odjeće, modni tehničar, galanterist i krojač te senzibilizaciju učenika prema ranjivim skupinama.

FOTO: Zagrebancija.com

– Mi ćemo svakako pokloniti Centru za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek” i Hrvatskoj knjižnici za slijepe, a jedan primjerak će ostati nama. Svakako planiramo i dalje raditi, ali u kojem intenzitetu i kako, trenutno nismo sigurni – kazala je Dadić Žeravica.

U izradi slikovnica sudjelovalo je 12 učenika i 12 nastavnika iz Škole mode i dizajna.

Mi smo svi sve zajedno radili. Uzeli smo sve savjete djece u obzir da to na kraju ispadne najbolje za njih. Ja sam šivala, to je moja struka i zadovoljna sam s onime što sam napravila – otkrila je učenica Laura Lukinović.

FOTO: Zagrebancija.com

Ova se priča razlikuje od standardnih ilustracija jer se informacije ne prenose jednostavnim nabrajanjem elemenata priče. Umjesto toga, dominantna postaje taktilna dimenzija, koja omogućuje čitatelju da doživi priču na potpuno novi način. Kroz dodir, čitatelj može osjetiti teksture, oblike i predmete koji se spominju u priči, što mu pomaže da bolje razumije i zapamti sadržaj.

FOTO: Zagrebancija.com

Izrada slikovnica bila je timski rad u kojem smo sudjelovali svi zajedno. Svatko je radio nešto u svom segmentu, Mi smo kroz praktičnu nastavu pomogli da se uvezu slikovnice i da se sašije ono što je bilo potrebno – objasnila je Zdravka Palačković, nastavnica.

FOTO: Zagrebancija.com

Školska knjižničarka Ksenija Banović pronašla je inspiraciju za Čarobni ormar u slikovnici naslova “Baš imam sreće” u kojoj dječak opisuje nevjerojatnu sposobnost svoga brata da čita u potpunom mraku.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA