Bandić otiskom prsta po evidenciju radnog vremena

Autor: Sanjin Španović 12/13/2013 7:59

Gradonačelnik Milan Bandić iduće će srijede dati otisak prstiju na drugom katu zgrade Gradske uprave, ako je vjerovati rasporedu po kojem će se taj čin raditi u Gradskoj upravi idućeg tjedna. Tim otiskom prstiju od prvog dana iduće, 2014. godine on će, kao i ostali zaposlenici Grada Zagreba, evidentirati svoje radno vrijeme, koje će nadležni moći kontrolirati.

Portal Zagrebancija.com došao je u posjed dopisa koje je Vidoje Bulum, pročelnik stručne službe gradonačelnika poslao početkom ovog mjeseca svim pročelnicima ureda, zavoda i službi.

U tom dopisu navedeno je kako je Milan Bandić donio odluku da se od prvog dana iduće godine umjesto dosadašnjih kartica, koje su morali skenirati, zaposlenici evidentiraju u odlasku i dolasku biometrijskom metodom, odnosno otiskom prstiju.

“Evidencija radnog vremena u interesu je zaposlenika i poslodavca. Sustav evidencije radnog vremena svojim učinkom indirektno unapređuje racionalizacije i organizaciju rada, odnosno pospješuje sveukupnu učinkovitost i produktivnost”, stoji u dopisu sa potpisom Vidoja Buluma.

Zaposlenici moraju dati pismeni pristanak

Kako se navodi u dopisu, otisci prstiju uzimaju se skeniranjem tri prepoznatljive točke s prsta na osnovu kojeg se izrađuje matematički model.

“Preko navedenog modela se raspoznaje osoba, a model se čuva samo u gradskoj bazi podataka. Iz tog modela se ne može doći obrnutim procesom do otiska zaposlenika, čime se sprječava bilo kakva zlouporaba”, pojašnjava se u dopisu.

Po nalogu gradonačelnika svi pročelnici morali su podijeliti zaposlenicima izjavu kojom zaposlenik suglasno dopušta Gradu Zagrebu da koristi otisak prstiju.

Potpisane suglasnosti svojim zaposlenika pročelnici su dužni dostaviti sektoru Stručne službe gradonačelnika i to do navedenog ponedjeljka.

Od ponedjeljka prikupljanje otisaka na Trgu Stjepana Radića

A od ponedjeljka počinje prikupljanje otisaka prstiju na drugom katu Gradske uprave. Točan raspored prikupljanja svi djelatnici koji rade na lokaciji Trga Stjepana Radića dobili su na mail adresu dodatnim dopisom.

Nažalost, iako smo jučer pismenim putem od Službe za informiranje tražili razgovor sa nadležnom osobom za ovaj projekt, nitko nam nije odgovorio na naš upit. Tako je ostalo upitno zašto se ukida dosadašnji sustav evidencije radnog vremena zaposlenika, kao i koliko košta novi sustav. Upitno je i što ako neki zaposlenici odbiju potpisati suglasnost na ovaj zahtjev, te koliko ih je uopće to učinilo.

Neslužbeno, u neformalnim razgovorima, nekolicina zaposlenih rekla nam je kako strahuju za otkaz ukoliko odbiju dati svoj otisak prstiju.

No, sudeći prema e-mail dopisu, vodstvo Gradske uprave očekuju da svi pristupe uzimanju otisaka prstiju.

“Slijedom navedenog dužni ste pristupiti prikupljanju otisaka prstiju koji će se održati u navedenim terminima i to isključivo za djelatnike na lokaciji zgrade Gradske uprave, Trg S. Radića”, stoji u dopisu.

Isti način kontrole odlaska i odlaska s posla prije osam godina pokušala je uvesti općina Medulin. No, tada je taj projekt privremeno zabranila Agencija za zaštitu osobnih podataka jer je veći broj zaposlenika odbilo dati suglasnost za evidentiranje radnog vremena na taj način. Unatoč tome općina Medulin je odbijanje tog postupka okarakterizirala kroz pravilnik lakšom povredom pravila.Iz Agencije za zaštitu za zaštitu osobnih podataka također nam nisu odgovorili na upit o ovome slučaju.