Mrak je pao Bandiću na oči. Zato ne želi izgubiti

Autor: Sanjin Španović 12/12/2013 18:58

Tek što je zasjela u fotelju predsjednice zagrebačkog HNS-a, Anka Mrak Taritaš konfrotirala se sa gradonačelnikom Bandićem. Podsjetimo, u emisiji Veto na Jabuci TV ekskluzivno je najavila kako od prvog dana iduće godine oduzima gradu Zagrebu slučajeve legalizacije bespravno sagrađenih objekata i daje ih nedavno osnovanoj agenciji.

Nakon ove najave, zbog koje je Bandiću definitivno pao mrak na oči, gradonačelnik je hitno sazvao izvarednu konferenciju. I odmah najavio da to neće dopustiti. Jer i sam Bandić zna da bi to značilo posramljivanje njega, peti puta izabranog čelnika Zagreba koji ima puno veće ambicije na nacionalnoj razini.

I kojeg nitko nije nadmudrio otkako je Kukuriku vlast došla na vlast, točnije od onda kada je Skupštinu preuzeo Davor Bernardić i omogućio mu oporavak i uzlet do nove pobjede na izborima.

Legalizaciju uspješno pokrenula, ali želi odgovornost nad cijelim projektom

-.--.-Znala je dobro Anka Mrak Taritaš što radi kada je mijenjala Zakon o legalizaciji. Osoba koja ima aureolu uspješne ministrice morala je stati na kraj sporoj i inertnoj lokalnoj samoupravi u cijeloj Hrvatskoj. Jer sporo riješavanja legalizacije, njezinog velikog i uspješnog projekta jako bi joj naštetilo.

A kada je već i odlučila da preuzima gradski HNS, Zagreb joj je postao posebno mjesto pozornosti. I onda još vidi da taj Zagreb pogotovo kaska na ovom problemu.

A za to bi odgovorna mogla biti ona, a ne grad. Ovako je lopticu prebacila na Bandića. Bandića koji već godinama ponavlja da on “stalno dela, i ko urica”.

I da je njegova Gradska uprava dvaput brža i sposobnija od državne administracije. A kada ga se na tome udari, Bandića to najviše boli. Zato on poručuje da će se i dan i noć raditi samo kako bi se riješilo još 16 posto predmeta za legalizaciju. U mjesec dana. I da kaže ministrici Mrak – Taritaš da je krivog našla za namjeriti se.

U nedostatku oporbe želi se nametnuti kao alternativa Bandiću

Posljednjeg dana prosinca vidjet ćemo tko će pobjediti u ovom meču.

Ukoliko to bude Bandić, on će zauvijek imati as u rukavu da kontrira predsjednici HNS-a Zagreb da ona pik na njega i da ga neuspješno napada. Uz njegovu standardnu poruku na kraju da se više bavi resorom za koji je plaćena, a ne Zagrebom koji su njemu dodjelili njegovi birači.

Ukoliko Mrak Taritaš uspije u svom naumu u Zagrebu, nakon skoro dvije godine biti će političarka koja je uzdrmala Milana Bandića. I biti će glavni oporbeni čelnik aktualnom gradonačelniku. A upravo to Taritaš želi i zato je to napravila.

Svjesna je i ona da oporbe u Zagrebu nema, te da se može artikulirati kao glavna alternativa Milanu Bandiću. U prilog joj ide i daljnje lutanje HDZ-a i Andrije Mikulića koji nikako da odluče žele li se baviti ideološkom, nacionalnom ili pak lokalnom politike.

Početak trogodišnjeg sakupljanja političkih poena

A njezini koalicijski partneri na državnoj razini, SDP, u Zagrebu se sve više počinju artikulirati ne kao nesposobna oporba, već kao oporba koja to ne smije biti u punom zamahu. Pogotovo kada vjenčani kum Davora Bernardića postaje zamjenik pročelnika u Bandićevoj upravi, a njegova zastupnica iz SDP-a dobiva posao u Holdingu u maniri nekadašnjih zapošljavanja oporbenih zastupnika u cilju ušutkavanja. 

U tijeku svoje kampanje za gradonačelnika, Bandić je organizirao mnoge tribine o legalizaciji. I na toj platformi i obećanju dobio izbore. Uz naravno katastrofalnog glavnog protukandidata, opet ministra, ali zdravlja – Rajka Ostojića.

Ne uspije li Bandić pobjediti Mrak Taritaš, njegovo glavno predizborno obećanje biti će neispunjeno. A zasluge će idućih mjeseci uzimati žena koja ga za tri i pol godine želi pobjediti.

I na tom valu nastaviti dobivati političke poene u Zagrebu, pa i koristeći svoj resor.