Tkalčićeva nekad i sad

Autor: Irija Čajavec 1/31/2010 9:42

Tkalčićeva ulica, kakvu danas poznajemo, kroz povijest grada Zagreba mijenjala je svoj izgled. Čak nije imala ni to ime. Nije ni bila ulica. Tkalčićeva je nekada bila potok, okružen zelenim drvećem, raslinjem i mlinovima, koje su podizali brojni posjednici iz zagrebačkih utvrđenih i najstarijih naselja, Kaptola i Gradeca. Potok se zvao Medveščak, Stari Potok, Crikvenica, Crkvenik. Na njemu je, između ostalih, ležao i čuveni Krvavi Most.

-.www.skyscrafercity.com--.-Industrija je poremetila eko-ravnotežu doline, pa je tako 1898. godine potok preusmjeren u dolinu Ribnjak i krenuo je prema Savi. Svi mostovi nestajali su tijekom vremena, pa je tako i 1899. godine srušen i ‘Krvavi Most’. Tako je nastala ulica, imena Potok, koja je bila posipana šljunkom iz Trnja. U ulici su živjeli siromašni radnici i sluge koji su radili za bogate građane Gradeca i crkvene vjerodostojnike Kaptola. Poslije nekog vremena ulica je asfaltirana. Ime Tkalčićeva dobiva 1913. godine u čast povjesničara Ivana Krstitelja Tkalčića. Sunčani sat jedan je od najprepoznatljivijih znakova ove ulice. Postavljen je 1972. godine na staru zgradu i pokazuje pravo sunčano vrijeme. Postavila ga je grupa učenika Škole za primijenjenu umjetnost. Tkalčićeva osamdesetih godina prošlog stoljeća doživljava brojne promjene. Prepoznatljiv dio Tkalčićeve ulice je i spomenik kipara Stjepana Gračana, posvećen zagrebačkoj spisateljici i novinarki Mariji Jurić Zagorki, koji je postavljen 1991. godine. Posljednje je preuređenje Tkalčićeva doživjela 2002. godine. Razni komunalni radovi i popravci,uređenje triju parkova i dječjeg igrališta dali su joj novo, još ljepše lice.

Danas je Tkalčićeva ulica turistički najposjećenija, okupljalište je građana svih generacija. Njena arhitektura, brojni kafići, butici, restorani i galerije jednostavno su neodoljivi i onima koji su prvi puta ovdje kako i onima koji svaki dan prolaze njome. Šetajući ‘Tkalčom’, uživamo u duhu prošlih vremena, kojeg su nam ostavili stari Zagrepčani, pa opet, uranjamo u noviji, moderan duh sadašnjice. Zato je Tkalčićeva omiljena ulica građana i njihovih gostiju ili, jednostavnije rečeno, ulica koja ima dušu.