JOSIP PAVLOVIĆ: Na Jakuševcu je došlo do ozbiljnog ekološkog incidenta, a gradska vlast to želi zataškati!

Iz Ekologije grada cijeli proces smatraju netransparentnim, jer je došlo do ozbiljnog ekološkog incidenta kojeg je gradska vlast pokušala zataškati.

FOTO: Ekologija grada

Iako se gradonačelnik Tomislav Tomašević, s nekoliko dana zakašnjenja, obratio Zagrepčanima nakon urušavanja brda smeća na Jakuševcu, zagrebački HSLS i Udruga Ekologija grada to smatraju nedovoljnim.

– Situacija na deponiju Prudinec-Jakuševec je neodrživa, na što se konstantno upozorava već dvije i više godina, od proširenja koje smo imali početkom prošle godine, na prostor za skladištenje i obradu glomaznog otpada gdje bez ikakvih postupaka sortiranja se sav glomazni otpad samo drobi – madraci, jastuci, sve se nezakonito odlaže na deponij Jakuševec. Od biootpada, za što smo dokazali snimkom drona, jer iz Grada se prave da je sve po PS-u, da se biootpad, sakupljen na području Grada Zagreba odlaže na deponij Jakuševec, do ove posljednje situacije s urušavanjem, mislim da je došlo krajnje vrijeme da se ovakvoj praksi i ovakvom postupanju gradske vlasti stane na kraj – komentirao je Josip Pavlović, predsjednik udruge Ekologija grada.

Pavlović cijeli proces smatra netransparentnim, jer je došlo do ozbiljnog ekološkog incidenta, kojeg je gradska vlast pokušala zataškati.

– Da mi, građani, nismo svojim objavama otkrili da se nešto događa, Grad bi se i dalje pravio kao da ništa nije bilo. Izjave, nastavno na to, gradonačelnika Tomaševića, prošlog tjedna, još više zbunjuju s obzirom na to da je u četvrtak rekao da je došlo do urušavanja na plohi koja se već godinama ne koristi, što je neistinito, jer je do urušavanja došlo na plohi 6, koja je trenutno aktivna, možda se na tom dijelu zadnja dva-tri tjedna ne radi, međutim to je ploha na kojoj se trenutačno odlaže otpad. Isto tako, izgovoreno je da nije bilo ekološke ugroze, zbog čega nisu alarmirani građani. Mi jednostavno to ne možemo vjerovati i ne možemo to prihvatiti. Kada je pitanje gospodarenje otpadom, više ništa ne možemo vjerovati gradonačelniku, na svakom koraku je vidljivo njihovo ne djelovanje – izjavio je Pavlović.

– Tražimo i nadležne institucije da odrade svoj posao, tražimo od Grada da pokažu rezulate tog mjerenja koje je navodno provedeno 11. studenog, neposredno nakon što se dogodilo urušavanje. Isto tako tražimo hitnu sjednicu Odbora Hrvatskog Sabora za zaštitu okoliša, s obzirom na to da je ovo samo kap koja je, nadam se, prelila čašu, da neće biti većih incidenata, i da se napokon počne ozbiljnije razgovarati o temi okoliša i otpada u Gradu Zagrebu. Grad Zagreb je četvrtina Hrvatske po broju stanovnika, situacija je krajnje neodrživa, već dvije godine, od problema s glomaznim otpadom, otpadom po cestama, divljim životinjama, nametnicima, štakorima i smradom – rekao je predsjednik udruge Ekologija grada.

Otkrio je i na koji način bi udruga Ekologija grada riješila problem otpada u Gradu Zagrebu.

– Pitanje otpada bi riješili u suradnji sa strukom, vođeni, ne ideološkim, nego stručnim rješenjima. Grad mora krenuti u razvoj, trebao je krenuti davnih dana, u razvoj infrastrukture potrebne za uspostavu sustava gospodarenja otpadom, i sustava koji će nam omogućiti da dosegnemo ciljeve koje nam Europska unija zadaje. Treba nam pod hitno izgradnja zatvorene kompostane za biootpad, sortirnice za otpad, i na kraju, neupitno da Gradu Zagrebu treba energana za otpad. Dok se ta infrastruktura ne sagradi, mi ne možemo razgovarati o nikakvom funkcionalnom sustavu, niti možemo razgovarati o zatvaranju deponija Jakuševec.

S Pavlovićem se složio i Darko Klasić, predsjednik zagrebačkog HSLS-a, koji dodaje da su ih stavovi o zelenim politikama zbližili.

– Mi, kao HSLS, isto zastupamo skoro istovjetne politike, očekivali smo od Grada Zagreba da će to pitanje biti riješeno. Nemojmo se zavaravati, bez energana i cjelovitog gospodaranje otpada neće biti učinkovitog gospodarenje otpada, ni u Hrvatskoj, niti u Zagrebu, jer ako Zagreb ne ispuni zadanu kvotu, pada cijeli nacionalni plan za gospodarenje otpadom. Švedska i Norveška, konkretno kad smo imali pitanje Marinščine, su zainteresirane za preuzimanje otpada, ako im se plati, jer otpad koriste kao energiju. 20 tisuća Zagrepčana bi na račun Jakuševca godišnje moglo imati besplatno grijanje – poručio je Klasić.