Stari most od bivše ciglane strah i trepet za stanovnike Kustošije

Autor: Ivana Keleš. FOTO: Jabuka TV 5/18/2016 15:06

Star i derutan most od nekadašnje ciglane stanovnike Kustošijanske ulice u zagrebačkom naselju Kustošija baca u očaj. Taj most su, kažu stanovnici izgradili njemački vojnici još za vrijeme 2. svjetskoga rata, a on sada već dugi niz godina van funkcije, stoji posred Kustošijanske ulice. A osim što narušava izgled samoga kvarta, most je i veoma opasan.

– Opasno je zato što svako malo nešto padne s njega. To je sve trulo, padaju komadi drva dolje. Ja imam malu djecu i zaista mi nije svejedno – rekao je Renato Krčelić, jedan od stanovnika Kustošije čija se kuća nalazi u neposrednoj blizini mosta.

Isti most prije dvije godine je i gorio, kažu stanovnici.

– Odmah smo pozvali vatrogasce. Blizu je moja kuća i krovište, bilo je zaista strašno. Pretpostavlja se da je požar podmetnut – objasnio je Krčelić.

Gospodin Šačir , čija se kuća također nalazi u neposrednoj blizini mosta, kaže kako su prije neki tjedan četiri mladića hodala po mostu i silazila kroz otvor. To ga je, kako kaže, šokiralo.

– Meni je srce stalo. Spuštali su se kroz otvor na mostu gdje je nekada gorilo. Dok netko ne nastrada, onda će biti ‘eh nismo znali’ – šokirano je ispričao gospodin Šačir.

Stanovnici Kustošije zato predlažu da se sporni most ogradi nekom vrtom žice kako se ne bi dogodila neka tragedija.

– Treba zagraditi most da se na njega ne može ići od strane Grmoščice. To je jednostavno. To nije neka velika investicija – upozorio je Šačir.

REVITALIZACIJA MOSTA KAO MOGUĆE RJEŠENJE

Predsjednik Vijeća gradske četvrti Črnomerec, Josip Jelić, upoznat je s lošim stanjem mosta, ali kako kaže, samo ograđivanje mosta ne bi imalo smisla jer je gornji dio mosta skroz strunut. Zato predlaže revitalizaciju samoga mosta, a ne njegovo ograđivanje.

– U sklopu same reanimacije parka šume Gromščica obnovio bi se i taj industrijski spomenik na kojem je ‘elevator’ još dan danas prisutan. On je prije služio za prenošenje gline iz glinokopa prema samoj ciglani. Iz tog razloga odlučili smo da bi to bila dobra poveznica između okretišta tramvaja Črnomerec i samog parka šume Grmoščica i ta inicijativa ide u tom smjeru – pojasnio je Jelić.

Predsjednik Jelić kaže kako do realizacije te ideje sada čekaju prenamjenu GUPa , gdje bi se na prostoru cijele bivše ciglane gradio jedan novi sadržaj, u sklopu kojeg bi se išlo i u rekonstrukciju postojećega mosta u Kustošiji. Bila bi to na kraju, kaže predsjednik Jelić, jedna šetnica od okretišta Črnomerec, preko Kustošijanske ulice do park šume Grmoščica. Kada će se taj projekt i realizirati u stvarnosti – ostaje pitanje vremena, a predsjednik Jelić optimistično kaže, kako se nada da će to biti u jednom kratkom budućem vremenu. Nadamo se i mi.