Održan prosvjed ispred Zagrebačkog plesnog centra

Prosvjed Zagrebačkog plesnog centra

Autor: Tamara Marković, FOTO: Jabuka TV 5/18/2016 15:08

Ispred zagrebačkog plesnog centra održan je prosvjed naziva Autonomija plesu. Ovaj prosvjed reakcija je na odluku gradonačelnika kojom želi prostor plesnog centra dodijeliti zagrebačkom kazalištu mladih, te tako ukinuti jedinu instituciju za razvoj suvremenog plesa u Hrvatskoj. 

 – Željeli smo izraziti nezadovoljstvo odlukom koja je donesena sa zaključkom da se ZKM-u pripaja Zagrebački plesni centar. To je zaključak koji je gradonačelnik potpisao 6.travnja ove godine. Ono što želimo je ono što stoji na transparentu, a to je autonomija za umjetnost plesa. Smatramo da plesna umjetnost zaslužuje imati svoju autonomiju, svoje jedino središnje mjesto za ples koje se sada ukida – istaknula je Ana Kreitmeyer, plesna umjetnica. 

Grad Zagreb uložio je 36 milijuna kuna u radove na zgradi u Ilici 10 kako bi je namijenio isključivo plesnoj umjetnosti. No sada, 7 godina nakon osnivanja plesni centar bori se sa troškovima ali i sa opstankom svoje trenutne lokacije. 

– Troškovi su napravljeni zato što model nije bio adekvatan. Na to je plesna scena upozoravala od 2005. godine. Model u koji se ušlo otkad se uopće osnovao plesni centar, financijski nije bio održiv. Ja vam samo želim dati komparaciju. Znači ovdje su bila zaposlena tri čovjeka. U jednom Beču, pošto naš gradonačelnik se voli jako uspoređivati sa Bečom, tamo se prema plesu odnose tako da postoji tanc kvartir kao središnje mjesto za ples. Tamo ima 40 zaposlenih – navodi Kreitmeyerova. 

Iako iz grada i ZKM-a poručuju kako se u smislu plesnog programa i opsega neće ništa ukidati, članovi plesnog centra su prema tim izjavama skeptični. 

– Nigdje u tom zaključku o dodjeli prostota na korištenje, zapravo se ne spominje niti se uopće postavlja to pravno reguliranje o održivosti ovog objekta isključivo za ples – tvrdi Maja Drobec, plesna umjetnica. 

Nakon prosvjeda kojim su željeli skrenuti pozornost javnosti na ovaj problem, članovi plesnog centra pokrenuli su i druge vrste akcija. 

– Pokrenuli smo peticiju gdje isto molimo građane da potpišu. Peticija je za osnivanje prvog samostalnog objekta u gradu Zagrebu. Sve naše aktivnosti možete pratiti i na Facebook stranici Autonomija plesu, tamo se nalazi i link za peticiju – pozvala je građane Maja Drobec. 

Osim potpisivanja peticije, možete sudjelovati i na plenumu koji će se održati 25.svibnja u 18 sati na adresi Ilica 10. Pozvani su svi ljubitelji plesa koji se protive ovoj odluci o ukidanju jedine institucije u državi namijenjene razvoju suvremenog plesa.