Preko 14.000 stipendija na 13. Sajmu stipendija i visokog obrazovanja

Treba znati da stipendije dodjeljuju i mnoge manje jedinice regionalne i lokalne samouprave, poput županija, općina i gradova

Foto: Press materijal

Institut za razvoj obrazovanja organizira 13. po redu Sajam stipendija i visokog obrazovanja koji će se održati  17. listopada 2017. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 10.00 do 18.00 sati. Na ovogodišnjem Sajmu bit će predstavljeno više od 14.000 dostupnih stipendija za studiranje u Hrvatskoj i inozemstvu. Svoje stipendije i programe stipendiranja predstavit će više od 60 izlagača iz Hrvatske i čak 13 zemalja Europe, Sjeverne Amerike i Azije. Zemlja partner Sajma stipendija i visokog obrazovanja za 2017. godinu je Austrija. Više informacija dostupno je na internetskoj stranici Sajma www.stipendije.info.

Ovogodišnji Sajam stipendija i visokog obrazovanja jedinstvena je prilika za sve zainteresirane srednjoškolce, studente i njihove roditelje da iz prve ruke saznaju sve ključne informacije o studijskim programima, studentskim razmjenama i brojnim programima stipendiranja koje nudi zemlja partner sajma Austrija, uz brojne druge izlagače iz Hrvatske i drugih inozemnih zemalja.

Hrvatski kutak

Pored stipendija Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje dodjeljuje najveći broj stipendija za studij u Hrvatskoj i s kojima je upoznat najveći broj studenata, važno je istaknuti da stipendije dodjeljuju i mnoge manje jedinice regionalne i lokalne samouprave, poput županija, općina i gradova. Također, važno je informirati studente da stipendije za studij u Hrvatskoj dodjeljuju i javna te privatna sveučilišta, veleučilišta i visoke škole. IRO kao organizator Sajma i ove godine osigurao je besplatna izlagačka mjesta za sve neprofitne organizacije koje nude stipendije za studij u Hrvatskoj. Stoga će tzv. Hrvatski kutak ove godine razveseliti brojne posjetitelje. Hrvatski kutak je prostorno izdvojen dio Sajma na kojemu će programe stipendiranja izlagati hrvatske zaklade, udruge i druge organizacije. Cilj Hrvatskog kutka je omogućiti studentima da na jednom mjestu saznaju sve ključne informacije o stipendijama koje su im dostupne za studiranje u Hrvatskoj.

U Hrvatskom kutku, među ostalim, posjetitelji će moći pronaći Nacionalnu zakladu za potporu učeničkom i studentskom standardu te Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, koji su jedni od najtraženijih i najpopularnijih izlagača Sajma.

Zemlja partner – Austrija dovodi čak 18 institucija

Na Sajmu će se predstaviti više od 18 izlagača iz Austrije. Po prvi put na sajmu, pored austrijskih visokih učilišta, predstaviti će se i ugledne austrijske tvrtke iz IT-sektora koje studentima hrvatskih visokih učilišta nude mogućnost stručnog usavršavanja iz STEM-područja – studentske stručne prakse spomenute tvrtke provode u svojim podružnicama u Hrvatskoj te u Austriji. Daljnje informacije možete pronaći ovdje. Suradnja između hrvatskih i austrijskih visokih učilišta i tvrtki važna je radi unapređivanja kvalitete studijskih programa u Hrvatskoj te radi boljih izgleda za pronalaskom zaposlenja hrvatskih studenata nakon završetka njihovih studija, posebno u brojnim austrijskim tvrtkama u Hrvatskoj.

Dva dana nakon zagrebačkog, 19. listopada održat će se 6. po redu Sajam u Rijeci na kampusu Sveučilišta u Rijeci od 10.00 do 16.00 sati.