VIJESTI IZ ZOOLOŠKOG VRTA: Timaritelji u srijedu slave svoj dan

Timaritelji se u zoološkim vrtovima diljem svijeta brinu za tisuće vrsta životinja. Uključeni su njihovo hranjenje, njegu, razmnožavanje

Timaritelj Zvonimir Lisičak, Foto: Zoološki vrt grada Zagreb

Na Svjetski dan životinja obilježava se i Međunarodni dan timaritelja. Za taj je dan, srijedu, 4. listopada Zoološki vrt grada Zagreba pripremio posebne obilaske Vrta u društvu maksimirskih timaritelja.

Posjetitelje Vrta očekuju dva obilaska – prvi u 10.30, a drugi u 13 sati. Tijekom šetnje, duge sat i pol, timaritelji će posjetiteljima predstaviti, kako oni kažu, najljepši posao na svijetu. Posao je to koji s jedne strane podrazumijeva rad u svim vremenskim uvjetima, ali s druge strane omogućuje jedinstven odnos sa životinjama.

Posjetitelji će upoznati timaritelje lemura, afričkih lavova, dvogrbih deva, gmazova te kalifornijskih morskih lavova. Budući da je broj sudionika obilazaka ograničen, zainteresirani mjesto trebaju rezervirati preuzimanjem kupona na blagajni Vrta ili putem e-adrese: edukacija@zoo.hr.

Međunarodni dan timaritelja obilježava se od 2015. godine. Odlučeno je to na Međunarodnom kongresu timaritelja zooloških vrtova zbog velikog doprinosa timaritelja zaštiti i očuvanju životinja. Timaritelji se u zoološkim vrtovima diljem svijeta brinu za tisuće vrsta životinja. Uključeni su njihovo hranjenje, njegu, razmnožavanje, obogaćivanje životnog prostora, medicinske treninge, i tako dalje. Osim što svakodnevnim radom
doprinose očuvanju ugroženih divljih vrsta, rade i na edukaciji posjetitelja. Zbog toga su nezamjenjiva karika u ostvarivanju osnovnih zadaća suvremenih zooloških vrtova. To su očuvanje ugroženih vrsta, edukacija posjetitelja i znanstveno-istraživački rad.

Kvaliteta rada timaritelja Zoološkog vrta grada Zagreba poznata je diljem Europe, a naglašava se i u izvješćima Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija. Posjetitelji se vole uključiti u njihove edukativne programe „Timaritelji pričaju“ i „Javna hranjenja“, a kako je biti u njihovoj koži, mogu doživjeti zahvaljujući programu „Timaritelj na jedan dan“.