Biciklisti ne žele voziti po kolniku, time riskiraju svakodnevne kazne

Autor: Ivana Keleš. FOTO: Jabuka TV 6/15/2016 12:42

Savska ulica jedna je od prometnijih u gradu Zagrebu, pa tako po njoj svakodnevno prođe stotine automobila, ali i biciklista. No, upravo ta ulica na nekim svojim dijelovima, kao na onom od Savskoga mosta do križanja sa Slavonskom avenijom nema biciklističke staze. Biciklisti bi se po propisu trebali voziti uz desni rub kolničke trake, uz cestovna i tramvajska vozila, no većina njih, zbog prevelike opasnosti, kako kažu, toga se ne pridržava.

– Po pravilu bi se trebao voziti po kolniku, no nikad se tako ne vozim jer je preriskantno – rekao je Saša, biciklist u prolazu.

– Opasno je. Ima dosta vozača koji ne paze, pa me strah voziti se po cesti – izjavio je Veselko, još jedan od slučajnih biciklista na Savskoj.

Bicklisti znaju pravila, no bez obzira većina njih vozi pločnikom. A upravo zbog toga riskiraju svakodnevne kazne.

– Neki moji prijatelji su bili kažnjavani jer se mi po pravilu ne bi smjeli voziti se po pločniku. Ako te netko kažnjava, a nemaš neke uvjete za vožnju, to onda zaista nije fer. To je nešto o čemu bi trebalo brinuti – zaključio je biciklist Saša.

– Znam da bi mogao dobiti kaznu, ali kad vidim policiju siđem s pločnika – iskren je bio Veselko.

Iz Udruge Sigurnost u prometu i sami su svjesni da vožnja po kolniku tjera strah u kosti nekim biciklistima, no upozoravaju kako je jako velika opasnost vožnja i po pločniku.

– Kao struka mi uvijek zagovaramo ono što je po pravilu zapisano. Svjesni smo potencijalne opasnosti za bicikliste na kolniku. No na pješačkim hodnicima u Gradu Zagrebu ima na primjer, puno  male djece, koja su veoma razigrana i već pri malim brzinama biciklista može doći do naleta na dijete – pojasnio je Georg-Davor Lisicin, tajnik Udruge Sigurnost u prometu.

ZAŠTO NITKO OD NADLEŽNIH NEMA SLUHA?

Biciklistička staza na području Savske ulice trebala je biti u planu, no gospodin Lisicin kaže, negdje je u realizaciji zapelo.

– To je inače jedna dionica koja je u gradu Zagrebu bila kroz CIVITAS projekt planirana, ali do dan danas do realizacije nije došlo –  rekao je Lisicin.

Riješenje muka svih biciklista koji svakodnevno prolaze Savskom bilo bi u što skorijoj izgradnji biciklističke infrastrukture na dijelu gdje je to moguće, a gdje nije, trebalo bi, kaže gospodin Lisicin,  uvesti tzv. mješoviti biciklistički motorizirani sustav po kolniku, što je i praska u većini europskih zemalja. Takvo nešto zaista nije nemoguće, pa se mnogi biciklisti na Savskoj pitaju se zašto nitko od nadležnih nema sluha i za njihove probleme.