Održana konferencija na temu štetnosti uporabe alkohola kod mladih

Autor: Zita Žunec Zoretić, FOTO: Jabuka TV 6/10/2016 17:08

Tema alkohol i mladi ususret završetku školske godine okupila je čelne ljude Grada Zagreba kako bi zajedno potaknuli mlade da proslave kraj školske godine na dostojanstven i primjeren način, a to znači bez konzumiranja alkohola. Nažalost, Hrvatska, s oko 240000 alkoholičara, od kojih se samo 3% liječi, spada u sam vrh europskih država po konzumiranju alkohola, a statistike vezane uz mlade i alkohol iz godine u godinu sve su gore, primjerice 50 % mladih mlađih od 15 godina izjavljuje da su se više od dvaputa napili u životu.

– Rezime koji nas je najviše potaknuo da danas budemo ovdje u ozbiljnom sastavu, je prošlogodišnja proslava završetka škole na Jarunu i Bundeku gdje su imali 42 intervencije od čega 30 zbog akutne intoksikacije alkoholom djece do 15 godina. Ta djeca dovela su se u po život ugrožavajuće stanje- objasnila je pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo, Mirna Šitum.

Nedavno je održana sjednica Odbora za zdravstvo, čija su tema također bili mladi i alkohol, na kojoj se ukazivalo na problem dostupnosti alkohola te needuciranosti roditelja i okoline te koji koraci se moraju poduzeti da bi se maloljetničko opijanje svelo na minimum.

-Zaključci odbora su da se u najširem smislu potakne razmišljanje i osvješćivanje cjelokupne zajednice o problemu alkoholizma u mladih, i da se poduzmu odgovarajući koraci kako bi se u prvom redu smanjila dostupnost alkohola, kod nas je kao što znate zakonom zabranjena konzumacija alkohola (mladima od 18), međutim činjenca je da se taj zakon ne provodi u pravom smislu rijeci- upozorila je Ana Stavljenić Rukavina, predsjednica Odbora za zdravstvo.

Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport također se aktivno uključio u borbu protiv alkoholizma u mladih.

– Mi smo zajednički razradili jednu strategiju da tog zadnjeg nastavnog dana djeca budu u školama, da ono što su radili u većini škola prošle godine da to učine sve, da osmisle programe, da nema skraćivanja nastave i da u pripremu tog zadnjeg dana maksimalno budu uključeni i roditelji- rekao je Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport.

Za kraj gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić, uputio je savjet prvenstveno namijenjem mladima, no mogu ga poslušati i stariji.

– U petak umjesto da zagrle bocu romu i kole, ili bocu vina i kole, neka zagrle svoju simpatiju, neka se pomire ako su se posvadali ili novu simpatiju koju su stvorili i da odu na pizzu- predložio je gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić.