Prekinut štrajk, ali pregovori s radnicima Čistoće se nastavljaju

U središte zagrebačke Čistoće danas je na sastanak stigao zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. Kako je prihvatio pet od 11 točaka, radnici su krenuli u prikupljanje otpada, no razgovori se tu ne završavaju, već će se pregovori nastaviti.

– Prije nego što išta kažem moram se ispričati građanima za situaciju koja se dogodila i da im zahvalim na podršci. Nadam se da se ubuduće ovakve situacije neće događati, da će komunikacija između Holdinga i radnika biti puno bolja. Kao što ste vidjeli štrajk je prekinut, radnici su izašli van, dogovor je da se 5 zahtjeva ispuni odmah, a o drugih šest da se pregovara s gradonačelnikom i Upravom Holdinga – rekao je Mumin Hodžić, djelatnik Čistoće.

Bio je to iskren i dobar razgovor s radnicima, rekao je Tomašević nakon sastanka, te im zahvalio na konstruktivnosti.

– Ono što je jasno iz tih razgovora je da se treba unaprijediti uvjete i organizaciju rada, i nema teme o kojoj nećemo razgovarati s radnicima, ne samo u idućih mjesec dana već cijelo vrijeme. Ono što je dogovoreno i ja sam to potpisao jest da se pet zahtjeva radnika odmah ispuni, a da se o ostalih šest razgovara u idućih mjesec dana i da se vidi kako se u što većoj mjeri tih šest zahtjeva može ispuniti, a da to ne bude neodrživo za zagrebački Holding i Čistoću.

Morao je i odgovoriti na pitanje tko će i hoće li snositi troškove štrajka koji iznose oko 100 tisuća eura dnevno, prema njegovim riječima:

– Ono što sam potpisao jest da neće biti sankcija za radnike koji su bili u nezakonitom štrajku. Moj potpis je na tome, to smo obećali radnicima i to je isporučeno. Kao što ste vidjeli, radnici su krenuli s odvozom, idemo počistiti grad, da sve ovo što se nagomilalo očistimo u što bržem roku. Molim građane za strpljenje, trebat će neko vrijeme da se sve stabilizira,  i molim ih i inače da se drže pravila kako bi posao radnicima bio što lakši.

Tomašević je obukao uniformu Čistoće i sam nekoliko sati proveo u prikupljanju otpada. Nije mogao izbjeći pitanje o sličnosti s bivšim gradonačelnikom Milanom Bandićem:

– Jutros su radnici sami javno tražili da dođem, i da s njima razgovaram. Bez obzira što je sjednica Skupštine trebala početi u devet, smatrao sam da je bitno da budem ovdje i doista smo imali duži, ali iskren, konstruktivni razgovor. Ne mislim da me se može uspoređivati s ikim, to je bilo nužno napraviti. Što se tiče usporedbi, ja nisam Milan Bandić koji je znao obući uniformu da nauči nešto radnike, ja sam ovdje da ja nešto naučim.

Najvažniji zahtjev radnika o kojem će se tek razgovarati jest podizanje koeficijenta koje bi značilo i povećanje plaća radnicima Čistoće:

– Sad ćemo vidjeti kakve to reperkusije ima na čistoću i Holding. Ono što je dogovoreno da za stol sjednu predstavnici sinikata, ali i predstavnici radnika Čistoće kako ne bi bilo šumova na kanalu koji je bilo. Hoću da svi budu za jednim stolom, stavit ćemo brojke na stol i vidjeti što to znači financijski za Holding i Čistoću jer će imati reperkusije na druge podružnice.