Sve je spremno za početak Europskih sveučilišnih igara 2016.

Autor: Ivana Keleš, FOTO: Jabuka TV 7/8/2016 17:02

Do početka Europskih sveučilišnih igra ostalo je svega nekoliko dana. Prvi volonteri i sudionici već su počeli pristizati u studentske domove, a iz organizacije poručuju, sve je i više nego spremno.

– Domovi su spremni, sportski objekti su spremni, ljudi su spremi, nervoza je velika, ali emocije su jake u pozitivnom smislu – zadovoljno je rekao predsjednik Europskih sveučilišnih igara Zagreb – Rijeka 2016, Zrinko Čustonja.

Da zaista i jest sve spremno  uvjerili su se i predstavnici gradske vlasti obilaskom obnovljenog Studentskog doma Stjepan Radić. A upravo obnovljeni studentski domovi najveći su dobitak ovih igara u materijalnom smislu, smatraju pročelnik Gradskog ureda za znanost, kulturu i sport, Ivica Lovrić te predsjednik gradske skupštine Grada Zagreba, Andrija Mikulić.

– Grad Zagreb je pripravan, uz broje turiste koji ovdje pritječu, primiti i negdje oko 6000 mladih akademskih sportaša. Dobro su došli. Pripremili smo jedno iznimno bogato zagrebačko kulturno ljeto, tako da će se naši gosti pored sportskog dijela moći upoznati sa Zagrebom i na jedan drugi način – objasnio je Lovrić.

– Vratio sam se 25 godina unazad dok sam studirao. Jako sam zadovoljan onime što smo danas vidjeli. Zahvaljujem svima koji su svoj trud i vrijeme uložili u ovaj projekt – izjavio je Mikulić.

OBNAVLJANJE DOMOVA I U DRUGIM GRADOVIMA

Za projekt obnove domova, koji se počeo pripremati još 2010. godine,  ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta osiguralo je 298 milijuna kuna, od čega 220 milijuna kuna proizlazi iz Europskih fondova, a ostatak iz  nacionalnog sufinanciranja. A osim domova u Zagrebu i Rijeci, obnavljaju se domovi i drugim gradovima Hrvatske, poput Osijeka, Dubrovnika, Čakovca, Varaždina i Virovitice.

Iz organizacije ovog najmasovnijeg studentskog sportskog događaja pozivaju sve građane da prisustvuju ceremoniji otvaranja igara, u kojoj će se posebna počast odati velikanima koji su radili Univerzijadu ’87.  Nadamo se kako će i ove sveučilišne igre polučiti veliku uspjeh i popularnost te još više doprinijeti promociji Zagreba, Rijeke i čitave Hrvatske. Neka igre započnu.