Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok

U Zagrebačkoj županiji održan je radni sastanak u vezi projekta pod nazivom ‘Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok’. Više od sedam godina Zagrebačka županija, u suradnji sa Hrvatskim vodama i Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, radi na projektu kojim bi se osigurao priključak na javni vodoopskrbni sustav za stanovnike njenog istočnog dijela.

– Od ukupnog iznosa od 100 milijuna eura, 68% sredstava povući će se iz Europskih fondova, 12,55% iz državnog proračuna, jednako toliko iz Hrvatskih voda, a sa značajnih 6,28 %, odnosno 45 milijuna kuna pomoći će jedinice lokalne samouprave Zagrebačke županije – izjavio je Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije.

– Ovim projektom sa dosadašnjih 64% stanovništva istočnog dijela Zagrebačke županije koji ima pristup vodoopskrbi ta brojka narasti će na preko 90% stanovništva – dodala je pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike, Elizabeta Kos.

Za sredstva Europske unije, projekt će aplicirati, krajem ožujka ili početkom travnja. Ako ga Europska komisija odobri, realizacija bi trebala započeti u rujnu.