Prosvjed protiv Sedlara; Glasnović: To su jugonacionalisti!

Ni posljednja sjednica Gradske skupštine nije prošla bez prosvjeda. Meta je ovog puta redatelj Jakov Sedlar. Naime, Sedlar je predložen kao kandidat za Zagrepčanina godine, a svojim filmom Jasenovac – istina, ogorčen je od dijela javnosti, prvenstveno židovske i srpske manjine.

Upravo se dio aktivista pred Gradskom skupštinom
protivio ovoj kandidaturi. Također, upućeno je i otvoreno pismo gradskim zastupnicima.

U njemu predstavnici srpske i židovske nacionalne manjine izražavaju zgražanje da Zagrepčaninom godine bude proglašen netko tko osporava i umanjuje žrtve Jasenovca. Navode kako se u filmu govori o mitu o ustaškom zločinu te na taj način Sedlar revizionira povijest. U filmu je, navodi se u pismu, Jasenovac prikazan kao radni logor, a obiluje falsifikatima i lažima.

Ispred Gradske skupštine okupili su se i oni koji podržavaju Sedlarovu kandidaturu.

– To su jugonacionalisti, ja bi platio kartu njima za Pyong Yang. S njima se ne može razgovarati- izjavio je saborski zastupnik Željko Glasnović.

– Ja sam dragovoljka Domovinskog rata, oni ne znam tko su. Sve što miriše na domoljublje proglašavaju, sramota me reći. Nezamislivo je da se netko usuđuje govoriti da je antisemit. Ovo nisu Zagrepčani i oni ne cijene Zagreb – dodala je Zorica Gregurić ispred braniteljskih udruga.

Podsjetimo, skupštinski je odbor s pet glasova za i dva protiv prihvatio ovu kandidaturu.