Krešo Beljak odbio potpisati poskupljenje vode

Gradonačelnik Samobora Krešo Beljak

Autor:: Samobor.hr 3/2/2012 15:38

Iako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisao suglasnost za povećanje cijena vode, njegov samoborski kolega Krešo Beljak to je odbio.

Naime, i samoborski vodovod je, uz zagrebački, pod ingerencijom Zagrebačkog holdinga, odnosno podružnice Vodoopskrba i odvodnja te je, sukladno zahtjevu za povećanjem cijena vode, Gradskoj upravi Grada Zagreba, isti poslan i samoborskom gradonačelniku.

Službeno stajalište Samobora je da ViO u 2011. godini nije izvršila ulaganja koja su bila dogovorena planom izgradnje i održavanje vodoopskrbne mreže, pa je sada u najmanju ruku nekorektno ići s prijedlogom povećanja cijene. Uz to, radi se o namjenskim sredstvima koja je ViO bila zakonski obvezna utrošiti na samoborskom području, ali su usprkos tome nije napravilo gotovo ništa.

Kako prema zakonu cijene vode u Samoboru mogu rasti i bez pristanka samoborskog gradonačelnika, Beljak je pozvao direktora Poljaka da to ipak ne učini jer će u suprotnom iskoristiti sva zakonski dopuštena sredstva da to spriječi.

– Suludo je pristati na povećanje cijene vode za Samoborce, ako se zna da novac koji mi uplaćujemo za razvoj i održavanje naše vodoopskrbne mreže ostaje u Zagrebu, to jest služi za pokrivanje nečijih dugova – rekao je Beljak te naglasio da se bilo kakvi razgovori na tu temu mogu nastaviti tek nakon što se počnu ostvarivati davno dogovoreni projekti održavanja i razvoja vodoopskrbe mreže na području Samobora.