Kampanjom “15 ti je godina već” financijski će se opismenjavati mlade

Predstavljena je kampanja “15 ti je godina već” kojom zaklada Hrvatska za djecu obilježava 15 godina rada. U sklopu kampanje održat će se projekt financijskog opismenjavanja “Financijsko znanje – put u blagostanje”, niz predavanja kojima je cilj obrazovanje korisnika zaklade, dajući im alate za zdravi financijski život u budućnosti.

– Prepoznali smo problem koji postoji, a to je da mladi, pogotovo mladi iz socijalno ugroženih obitelji, mladi koji izlaze iz institucija za djecu bez odgovarajaće roditeljske skrbi, kao i stipendisti zaklade, ne posjeduju dovoljno znanja o financijskoj pismenosti. Mladi o kojima zaklada skrbi uglavnom dolaze iz financijski ugroženih obitelji, oni su od najranijeg djetinjstva izloženi financijskoj traumi, novac je tema i problem u njihovim obiteljima, oni se suočavaju s nestašicom i problemima koji iz toga izlaze. Stoga smo pokrenuli kampanju s namjerom i idejom da im damo osnovne alate vezane uz financijsku pismenost, da im omogućimo edukaciju kako bi naučili bolje managirati vlastitim novcem. Nije problem samo zaraditi novac, već ga efikasno potrošiti i znati zadržati. To je naša namjera i cilj kampanje, rekla je Renata Gubić, upraviteljica zaklade Hrvatska za djecu.

Više od četiri tisuće mladih moći će pratiti online edukacije:

– Predavanjima ćemo obuhvatiti sve teme koje bi mladim ljudima mogle biti korisne. 15 godina je dob kada oni počinju zaključivati prve studentske ili učeničke ugovore, oni sretniji među njima čak i ugovore o radu. Naučit ćemo ih kako se obračunavaju ti ugovori, kako može što više novaca ostati na njihovom računu, kako budžetirati svoj kućni budžet, kako uštedjeti, ukloniti zablude da bi štedio moraš imati puno novaca. Mogli smo početi štedjeti već jučer, nikad nije prekasno i može se štediti i mali iznos. Što se može napraviti s našim novcem, kako managirati vlastitim financijama da bi imali sigurniju financijsku budućnost i da bi popravili životni standard.

Kroz 15 ključnih tema iz područja financijske pismenosti mlade će provesti Toni Milun, financijski vloger i profesor matematike. Otkrio je i što bi mladi trebali naučiti:

– Mladi puno griješe, na nekima bi trebali sami naučiti. Što se tiče ulaganja, oni bi odmah u špekuliranje, to su kriptovalute i zarada preko noći, takvo nešto ne postoji. Trebaju naučiti da postoje odgovorniji načini ulaganja, investiranje u fonde itd. i upoznati se da svako ulaganje, svaka investicija nosi određeni rizik, upoznati se s lepezom rizika, ali plati budućem sebi. U svakom slučaju, ulagati u svoju budućnost.

Mladi će na radionicama moći naučiti sve o poslovanju s bankama, štednji, kako kupovati, pokrenuti posao, ali i osnove makroekonomije.

– Sve je praktično, puno ćemo raditi na računalu sa stvarnim, konkretnim, životnim primjerima. Teme će biti, od vođenja kućnih budžeta, financijskih planova, obračun plaća, krediti, otvaranje prve kartice, štednja, ulaganje, investiranje, plusevi i minusevi. Taknut ćemo se i makroekonomskih tema, što je BDP, popularna je inflacija i recesija, te otvaranje vlastitog biznisa.

Jedan od polaznika radionice je i Joško Lalić, student ekonomije koji nam je otkrio koliko mu znači jedna ovakva edukacija:

– Sigurno znači, i meni i drugoj djeci. Znanje je uvijek dobrodošlo, sve nam se može uzeti, novac se može potrošiti, ali znanje ostaje.

Osim edukacije, zaklada nudi i stipendije za svoje korisnike.