Svečano obilježen Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Gradu Zagrebu proslavila je Danom knjižnice 416. rođendan, i 540. obljetnicu tiskanja prve hrvatske knjige Misal po zakonu rimskoga dvora. Knjiga je simbol kulturnog bogatstva našeg naroda, rekla je Ivanka Stričević, ravnateljica Knjižnice.

– To bogatstvo hrvatske baštine ogleda se cijelokupnom fondu knjižnice. Približno brojimo 3,6 milijuna jedinica različite vrste građe, od rukopisa, knjiga, novina, časopisa, zemljovida, nota, grafika i razglednica, te 360 tisuća objavljenih jedinica građe u sustavima digitalne građe, koje mjerimo u milijunima digitalnih stranica. Pažljivo pratimo trendove i pomake u smanjenju priljeva fizičke građe i povećanju digitalne, što zahtjeva nova znanja o pribavljanju, obradi, pohrani i korištenje građe i nove poslovne modele – kazala je.

Velika je povezanost između Sveučilišta u Zagrebu i Nacionalne i sveučilišne knjižnice, dio građe bio je i pohranjen u prostorijama Sveučilišta – rekao je Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu. Riječ je hramu kulture, o simbolu nacionalne, jezične i kulturne baštine Hrvatske, dodao je.

Možda ćemo reći da je knjiga izgubila svoju vrijednost danas u obrazovanju, da imamo na mnogim digitalnim platformama sve dostupno i jednostavno vidljivo, no moramo imati znanja da bi znali je li sve tako dostupno i sigurno, povjerljivo. Knjiga je ono što čini da je sistematizirano, provjereno, o temi koju knjiga obrađuje, zato je knjiga važna, zato je bitna u obrazovanju, ona oblikuje mlade ljude i njihovo kritično promišljanje, a to je važno za obrazovanje i znanost. Ovo je itekako važna institucija i jedna od najvažnijih u pogledu obrazovanja i znanosti iz navedenih razloga.

Prigoda je da se prisjetimo što ovakva institucija znači u povijesti i kulturi Hrvatske, rekao je ministar znanosti i obrazovanja i izaslanik premijera Vlade Republike Hrvatske Radovan Fuchs.

– Mislim da možemo biti itekako zadovoljni da knjižnica ne čuva samo povijesnu građu, nego i prati trendove modernih tehnologija koje implementira u svoj rad i na taj način čini, ne samo povijesnu građu, nego i sve materijale, dostupnima vrlo širokom broju, ne samo stručnjaka nego i javnosti. Ona je izuzetno važna i za naše visoko školstvo, za studente, i čestitam im na svim novim tehnologijama koje su implementirali u svoj rad, i na taj način doprinijeli dodatnim, ne samo alatima za korištenje njihovih sadržaja, nego i vidljivosti Republike Hrvatske na međunarodnoj sceni – kazao je Radovan Fuchs.

Dan Nacionalne i sveučilšne knjižnice svojim je dolaskom uveličao i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović: Knjižnica je već u vrijeme mojih studentskih dana imala milijun naslova, prisjetio se Milanović. Posebni smo po svojoj jezičnosti, glagoljici, ćirilici koja je nestala, i latinici koja nas svrstava u zapadni krug zemalja – rekao je Milanović.

Čestitam vam praznik, ali to je ustvari malo širi praznik, dan koji se obilježava na široj razini, on je važan za cijelu našu naciju. Želim vam dosta koncentracije u ovom teškom poslu, želim vam dosta novaca, jer bez njega ne budete nigdje došli. Želim vam puno zdravlja, sreće i uspjeha – nadodao je.

 

ČLANAK JE SUFINANCIRANA SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA