Predstavljena politička platforma Umirovljenici zajedno

Na konferenciji za medije u Novinarskom domu predstavljena je platforma Umirovljenici zajedno, koalicija umirovljeničkih stranaka i udruga koja se planira kandidirati na nadolazećim parlamentarnim izborima:

– Prvenstveno želimo okupiti umirovljeničke opcije i zalažemo se da sačuvamo parlamentarni status jedine umirovljeničke stranke koju danas imamo, jer parlamentarnim statusom omogućava nam se utjecanje na probleme koji umirovljenici imaju putem Sabora i Vlade i svega što se umirovljenika tiče, rekao je Lazar Grujić, predsjednik Stranke Umirovljenika i koordinator za suradnju s umirovljeničkim strankama i udrugama platforme Umirovljenici zajedno.

Brojni su problemi i izazovi s kojima se susreću umirovljenici, a najveći problem je, ističe Grujić, siromaštvo:

– Došli smo u zonu siromaštva, to je tek sad vidljivo primjenom eura koji je zamijenio kunu. Naša je osnovna zadaća da politička platforma Umirovljenici zajedno dobije povjerenje umirovljenika, da dođemo u situaciju da možemo imati 5-6 saborskih zastupnika. Time bi osigurali parlamentarni status i ušli u zonu utjecaja na Vladu i njene odluke.

Pred platformom Umirovljenici zajedno sada je predstavljanje programa širom cijele Hrvatske:

– Naš prvi zadatak je predstavljanje političke platforme u svakoj županiji isto kao danas u Zagrebu. Predstavit ćemo program, sudionike, prioritete i tek kad dobijemo podršku širih umirovljeničkih baza i na anketama, onda ćemo vidjeti što će biti. Ne znači nužno da ću ja ili netko od mojih kolega biti u Saboru i Vladi, postoje stručnjaci i mi ćemo koristiti takvu suradnju s ljudima koji mogu odraditi posao za umirovljenike.

U borbu za veći standard ići će zajedno kako bi pokušali ostvariti što bolji rezultat:

– Da bi se to napravilo treba dosta toga napraviti i pripremiti, zbog toga i idemo u udruživanje, jer samo s jednom jakom umirovljeničkom platformom možemo biti relevantan politički faktor s Vladom. Ako idemo svaki pojedinačno možemo nuditi što god hoćemo, onda Vlada od 10 prijedloga koje mi pojedinačno nudimo bira sa švedskog stola ono što joj najviše odgovara. Ovako ujedinjeni i dogovorno usmjereni ka jednom problemu ili nizu prioriteta, ali kako ih mi budemo slagali, ćemo biti u poziciji da svi upiremo u isto rješenje i da tako radimo pritisak na Vladu. Idemo za tim da bude što je moguće manje disperzija ideja i rješenja, rekao je Milivoj Špika, predsjednik Bloka umirovljenika zajedno i koordinator za medije platforme Umirovljenici zajedno.

Očekuje veliku podršku i da će biti iznenađenje već na prvim istraživanjima javnog mijenja:

– Mi danas predstavljamo političku platformu Umirovljenici zajedno, novu političku opciju, predstavljamo koaliciju umirovljeničkih stranaka, ali i programsku suradnju s umirovljeničkim udrugama koje se ne bave politikom, već svojim programima. Očekujemo da ćemo dobiti enormnu podršku jer umirovljenici traže da radimo zajedno, da se udružimo i ujedinimo i da na takav način usmjerimo svu našu energiju u rješavanje njihovih problema.

Hoće li i kakav uspjeh ostvariti platforma Umirovljenici zajedno vidjet ćemo već iduće godine na parlamentarnim izborima.