HDZ podržava, SDP, GLAS i Lijevi blok protiv Odluke o otpadu

Pitanje otpada i dalje je glavna tema, a ujedno i druga točka sutrašnjeg dnevnog reda sjednice Gradske skupštine

HDZ će podržati Bandićev prijedlog

– 1. veljače je rok do kojeg trebamo donijeti odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja otpada. Vidite i sami danas koji je datum, sjednica je sutra, prema tome nadam se da ćemo sutra čuti dosta detalja i tumačenja vezano za ovu odluku. Moram priznati da ono što sam vidio u prijedlogu odluke ima dosta manjkavosti- započeo je predsjednik GSGZ Andrija Mikulić konferenciju za medije.

Na vruću temu, odnosno drugu točku dnevnog reda, sutrašnje sjednice Gradske skupštine osvrnuo se njen predsjednik Andrija Mikulić, ističući kako se po pitanju prijedloga o odvojenom prikupljanju otpada samo po sebi nameće pitanje.

– Koliko je Grad, odnosno Čistoća, u ovom trenu spremna za to? Da li su oni pripremili spremnike? I sve ono ostalo što je potrebno za provođenje ove odluke. Odluku nije problem donijeti, već provesti- izjavio je Mikulić.

SDP oštro PROTIV

– Prijedlog odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada i usluga povezanih s javnom uslugom u Gradu Zagrebu prikazuje rješenje bez prethodne analize potreba i mogućnosti. Predloženo rješenje ne odgovara današnjici niti odgovara prethodnim zaključcima održanih tematskih sjednica Gradske skupštine. Ovdje govorimo o nesustavnom pristupu bez donesenog “Plana gospodarenja otpadom”. Kad se već nije na vrijeme započelo moglo se uzeti ono što je danas najbolje, a isto se proizvodi u Hrvatskoj. Sustav je trebao biti individualiziran odnosno plaćanje po stvorenom otpadu. Najsporniji dio odluke je što građani neće plaćati usluge prema količini prikupljenog i razvrstanog otpada, što znači da niti u jednom obliku neće biti stimulirani niti motivirani prikupljati i razdvajati otpad. Za cijenu visina kazni propisanih Odlukom, Grad je mogao uvesti sustav kartica i čipiranja kanti s vagom, čime bi građani plaćali realnu količinu proizvedenog otpada. SDP Zagreb se zalaže za sustav naplate sukladno proizvedenoj količini otpada. Odlukom u ovom obliku građani će plaćati nesposobnost gradske uprave, Holdinga i Čistoće – zaključuje predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, Zvane Brumnić na press konferenciji održanoj u prostorima gradskog SDP-a.

Mrak Taritaš (GLAS): Grad je potpuno nespreman!

Konferenciju za medije održala je i Anka Mrak Taritaš ispred GLAS-a i HSU-a.

– Grad Zagreb je apsolutno nespreman, gradonačelnik nema pojma što će raditi s otpadom, stručne službe jednako tako nemaju pojma što će s tim raditi- rekla je Mrak-Taritaš.

Osvrnula se i na formiranje cijena.

– Na kraju građani neće plaćati otpad po količini koju proizvode, nego po volumenu koji će prijaviti i broju odvoza. U konačnici će to netko morati platiti, u konačnici će se Čistoća pretvoriti u gubitaša i u konačnici će se to morati plaćati iz gradskog proračuna, a u jednom trenutku mogu se očekivati i veći računi – izjavila je Mrak-Taritaš.

Lijevi blok: Grad Zagreb nema strategiju upravljanja gradskom imovinom

Niti Lijevi blok neće podržati Odluku.

– Sustav odvojenog prikupljanja otpada na kućnom pragu, nešto je na što se upozoravalo godinama, međutim, politička volja, ono je čega je nedostajalo – poručio je na konferenciji za medije gradski zastupnik Tomislav Tomašević.

Osim toga, Klub zastupnika Lijevog bloka na sjednici će Gradske skupštine predložiti dopunu Odluke o komunalnoj naknadi koja bi omogućila naplatu potraživanja radnika i radnica tvrtki u stečaju.

– ​Tvrtke u stečaju, iako ne rade, gomilaju dugove putem visokih računa za komunalnu naknadu. Primjerice Dioki koji je u stečaju od 2013. godine, svaki mjesec dobiva od Grada račun u iznosu od 144 tisuće kuna za komunalnu naknadu. To je milijun i 728 tisuća kuna godišnje, a s kamatama preko 7 milijuna kuna u 4 godine! Kako Dioki, kao i druge tvrtke koje više ne posluju, a koje duguju radnicima njihove teško zarađene plaće, nema za platiti te račune, dugovi se gomilaju, a na zaostatke još dolaze i kamate. Grad se od tih stečajeva namjerava naplatiti, kao i stečajni upravitelji. Realno, Grad ne gubi ništa ako oprosti ili odgodi naplatu komunalne naknade ovim firmama koje imaju dug prema radnicima, jer one niti posluju niti postoje – pa komunalnu naknadu teško mogu i plaćati​ – rekla je gradska zastupnica Katarina Peović Vuković​.​

Na​ upravljanje​ gradskom imovinom ​osvrnula se gradska zastupnica Rada Borić.

​- Brine nas što Grad Zagreb nema strategiju upravljanja gradskom imovinom. Prema podacima Državnog ureda za reviziju neiskorištenih je poslovnih prostora 2012. u Zagrebu bilo 516, dok ih je danas 1284. Iako je gradonačelnik Milan Bandić prihvatio sve primjedbe i upute državne revizije, strategije upravljanja gradskom imovinom još uvijek nema- zaključila je Borić.

Bandić obećaje: Za četiri godine Centar za gospodarenje otpadom

Na Aktima gradonačelnika i Milan Bandić komentirao je Odluku.

– Svaku podjelu kanti ćemo organizirati, prisežem vam. Podijelit ćemo kante, bit ćemo prvi po kantama u Hrvatskoj. Ali vi na to nećete doći, doći ćete kad je moj automobil u pitanju – komentirao je u svom stilu zagrebački gradonačelnik.

Najavio je i kako će Centar za gospodarenje otpadom biti gotov u roku od četiri godine.

– Nitko nije riješio problem posljednjih 60 godina, ni država ni grad, no morat ćemo ga riješiti zajedno. Za četiri godine ćemo napraviti centar za gospodarenje otpadom i mehaničko biološku obradu otpada – zaključio je Bandić.

Prijenos sjednice Gradske skupštine pratite u programu Jabuke TV od 9.00 sati ujutro.