Zabrana rada nedjeljom razvila je “lateralne” poslove

Poduzetnički način razmišljanja mora biti sposoban prilagođavati se uvjetima na tržištu. Naši poduzetnici su iz neradnih nedjelja bili primorani razviti “lateralne” poslove kako bi zaobišli ograničenja i zabrane, a Sanela Dropulić pojasnila nam je  što to zapravo znači.

SANELA DROPULIĆ, futurologinja poduzetništva i socioloških odnosa:”zabrana rada nedjeljom je posebice kod poduzetnika izazvala određeni revolt kao i ono što je vrlo konkretno, pad ekonomske aktivnosti koja je naravno pogubna jer poduzetništvo je orijentirano stvaranju profita. Zabrana rada nedjeljom kod poduzetnika je dovela po lateralne aktivnosti u biznisu što bi značilo nešto sa strane. Poduzetnici su domišljati jer se uvijek nastoje prilagoditi okolnostima u kojima posluju, pa su smislili kako i što poslovati u uvjetima zabrana i da se poštuje zakon i da ta zabrana nedjeljom doista bude ispoštovana ali i da se na neki način radi i da ekonomski bude isplativo. Dok na jednoj strani imamo sve one koji se raduju toj ja bih rekla zabrani, jer je došlo do određenih pomaka u privatnom životu, i unaprijeđenu i organizaciji privatnog života nedjeljom, s druge strane svi oni koji su pogotovo na realnom tržištu, smatraju da ne treba ograničavati zakonima bilo kakav rad i da se treba u jednoj ovako visoko orijentiranoj zemlji prema turizmu dopustiti da tržište diktira svoje.”

Zanimljivo je i da su u porastu takozvane suradnje i partnerstva gdje poduzetnici surađuju s tvrtkama u sektoru koji nisu ograničeni zabranom kako bi ponudili kombinirane usluge ili pakete koji korisnicima pružaju dodatnu vrijednost.

Poduzetnici su pronašli su rupe u zakonu, pronašli su okolnosti koje će im dopustiti da obavljaju svoje djelatnosti ili će registrirati neke popratne djelatnosti poput onih u kulturi, zabavi, ugostiteljstvu, dakle one koje su dopuštene da se odvijaju nedjeljom samim tim smisao zakona je doveden u pitanje.

SANELA DROPULIĆ, futurologinja poduzetništva i socioloških odnosa:”Jedan od tih rezultata je i kruh koji se peče i nudi na benzinskim postajama, je li to uobičajena aktivnost, svatko će reći da nije, a je li ta aktivnost nužna s obzirom na nastalu zabranu, naravno daj jest, i biti će tu još mnogo čudnih okolnosti i svašta će se pojavljivati zbog zakona kakav je…”

Poduzetnici su se naročito okrenuli e – trgovini i digitalnim platformama jer tamo transakcije nisu ograničene na subote, nedjelje i blagdane. Iako je još uvijek je rano govoriti o konkretnom učinku zabrane rada nedjeljom, zanimljivo je gledati poduzetničko poslovanja, razmišljanja i prilagodljivost u uvjetima zabrana.