Tomašević: Raspisali smo natječaj za kupovinu rabljenih tramvaja

FOTO: Ivan Novosel

Na konferenciji za medije gradonačelnik Tomašević osvrnuo se vozni park ZET-a i nabavku novih tramvaja.

“Raspisali smo natječaj za kupovinu rabljenih tramvaja. Pokušali smo naći, što nije lako u ovom trenutku u Europi jer znate da su zbog pandemije bili poremećeni svi lanci nabave. Za kupnju automobila se čekao godinu dana. Mi smo nedavno potpisali ugovor o kupnji 20 novih tramvaja. Međutim, da bi se oni dostavili jer ih se treba proizvesti, treba proći vrijeme od dvije godine. Mi te dvije godine nemamo iz perspektive kvarenja postojećih tramvaja i održavanje postojećeg voznog reda. Zato smo se odlučili za natječaj te smo pokušali pronaći rabljene tramvaje da preporodimo to razdoblje dok ne dođu 20 novih tramvaja. Spremamo natječaj za kupovinu još 20 novih tramvaja”, objasnio je gradonačelnik Tomašević.

Dodao je kako je Grad Zagreb na tome natječaju dobio i odabrao ponudu od njemačkog Grada Augsburga. “Riječ je o niskopodnim tramvajima koji su kompatibilni sa širinom tračnica i s električnim instalacijama i infrastrukturom samog ZET-a u Gradu Zagrebu. Tako da ćemo kupiti 11 tramvaja, vrijednosti 2 700 000 eura. Radi se o tramvajima koji su prosječne starosti od 15 do 20 godina, što je puno manje od prosječne starosti zagrebačkih tramvaja, a to je 27 godina. Imamo tramvaje koji su stari čak 50 godina, a koji prometuju gradskim ulicama. S obzirom na to da jedan novi tramvaj koji kupujemo košta oko 2 milijuna eura, dobit ćemo 11 rabljenih tramvaj za otprilike iznos jednog novog tramvaja”, rekao je Tomašević.

Istaknuo je prednosti navedenih rabljenih njemačkih tramvaja u odnosu na postojećezagrebačke tramvaje te dodao koji su idući koraci Grada u pogledu obnove ZET-ovog voznog parka.

“Ti su tramvaji mlađi od većine tramvaja u našoj floti. U isto vrijeme ti tramvaji su prije nekoliko godina obnovljeni. Tako ćemo uspjeti prebroditi situaciju u kojoj čekamo prvih novih 20 tramvaja, a onda i ostalih 20 novih tramvaja. Barem 40 novih tramvaja ćemo kupiti u sljedećem razdoblju”, zaključio je gradonačelnik.

Osim novih tramvaja, Grad Zagreb je nedavno opskrbio ZET sa 65 novih niskopodnih autobusa sufinanciranih iz operativnog programa EU ‘Konkurentnost i kohezija’, koji su zamijenili stare autobuse od kojih neki broje preko 20 godina u prometu.