Bol u donjem dijelu leđa kod žena – što ga uzrokuje?

Close-up of human hand holding pen over business document

Bolovi u leđima mogu biti neugodni i zabrinjavajući, a isto tako postoji mnogo mogućih uzroka – a mnogi od njih su problemi s kojima se lako može nositi. Raspitali smo se kako liječnici objašnjavaju bol u donjem dijelu leđa kod žena, koje se najčešće javljaju s ovakvim tegobama.

1. Predmenstrualna bol
Bol koju osjećate u donjem dijelu leđa mogla bi biti posljedica vašeg dobrog starog mjesečnog posjetitelja – stoga vrijedi provjeriti svoj kalendar kako biste vidjeli gdje ste u svom ciklusu. “Premenstrualni sindrom, ili PMS, ima tendenciju da utječe na žene nekoliko dana prije početka menstruacije i traje do nekoliko dana nakon početka”, upozoravaju liječnici. “Mnoge žene navode bol u donjem dijelu leđa kao simptom PMS-a, kao i grčeve u trbuhu, umor i nadutost.”

2. Endometrioza
Endometrioza je stanje u kojem vrsta tkiva koja oblaže maternicu raste izvan maternice, a nastoji rasti na jajnicima, jajovodima i drugom tkivu koje okružuje zdjelicu. Bol u donjem dijelu leđa i zdjelici ključni su simptomi. Ako mislite da možda bolujete od endometrioze, najbolje je dogovoriti pregled sa svojim liječnikom opće prakse kako bi on to mogao ispitati.

3. Trudnoća
Bol u leđima doista je česta tijekom trudnoće. Međutim, to se obično ne događa sve do kasnije u trudnoći, kada nosite veći teret. Kod većine trudnica to se događa između petog i sedmog mjeseca, dok dobivate na težini i vaši hormoni opuštaju vaše ligamente dok se vaše tijelo priprema za porod.

4. Ciste jajnika
To su vrećice ispunjene tekućinom koje se razvijaju na jajniku, a velika većina je benigna. Cista jajnika uzrokuje bol samo ako pukne ili ako je toliko velika da blokira dotok krvi u jajnike. Ako je to slučaj, bol u donjem dijelu leđa obično je simptom, zajedno s bolovima u zdjelici, neredovitim i obilnim mjesečnicama i čestom potrebom za mokrenjem. Vaš liječnik opće prakse moći će vas savjetovati o sljedećim koracima ako ste zabrinuti da imate cistu na jajniku.

5. Naprezanje mišića
Ako vam se bol u donjem dijelu leđa pojavi nakon intenzivnog treninga ili ste je prvi put primijetili nakon ozljede, možda ste istegnuli mišić. Naprezanje mišića jedan je od najčešćih uzroka bolova u donjem dijelu leđa, a često se događa zbog opetovanog dizanja teških tereta, nespretnog savijanja ili uvijanja, iznenadnog nespretnog pokreta ili pretjeranog istezanja mišića. Mnoge se napetosti mogu izliječiti same od sebe, ali ako to traje dugo, idite svom liječniku opće prakse, koji bi vas možda mogao uputiti fizioterapeutu.

6. Infekcije bubrega
Uobičajeni simptom infekcije bubrega je bol u donjem dijelu leđa. Ovo se obično pojavi iznenada i praćeno je osjećajem groznice, drhtavice ili mučnine. Ako se to dogodi, razgovarajte sa svojim liječnikom opće prakse, koji će moći napraviti pretrage i liječiti vas.

7. Problemi s kostima
Postoji nekoliko problema s kostima koji mogu uzrokovati bol u donjem dijelu leđa. To uključuje skliznuće diska, spondilolistezu – gdje jedna od kostiju vaše kralježnice isklizne iz položaja – i ankilozantni spondilitis, dugotrajno stanje u kojem kralježnica i drugi dijelovi tijela postaju upaljeni. Vaš liječnik opće prakse moći će vam pomoći ako sumnjate da bi problem s kostima mogao biti u pitanju.

 

OVAJ ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA.