MUP u nabavi službenih pasa: Možete se prijaviti i zaraditi do 25.000

Prijave za kupoprodaju, odnosno donaciju ili udomljenje psa mogu podnijeti sve fizičke i pravne osobe - vlasnici pasa, kao ili njihovi opunomoćenici

Press materijal

Ministarstvo unutarnjih poslova tijekom cijele godine (do ispunjenja godišnje kvote) kupuje i prihvaća pse na donaciju ili udomljenje s ciljem njihovog školovanja u Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

– Psi koji se nabavljaju moraju zadovoljavati slijedeće osnovne uvjete:

I. kod kupoprodaje

 • dob pasa: od 12 do 36 mjeseci
 • pasmine: sve pasmine uključujući mješance (psi se odabiru ovisno o trenutnim potrebama MUP-a RH)
 • spol pasa: mužjaci i ženke

II. kod donacije ili udomljavanja

 • dob pasa: od 12 do 42 mjeseca
 • pasmine: sve pasmine uključujući mješance. (psi se odabiru ovisno o trenutnim potrebama MUP-a RH)
 • spol pasa: mužjaci i ženke

U iznimnim slučajevima, a sukladno posebnim potrebama Ministarstva, mogu se kupovati, prihvaćati donacije ili udomljavati psi mlađi od 12 mjeseci, za čiju nabavu vrijede posebna pravila.

Postupak nabave

Ako prijavljeni pas zadovolji osnovne uvjete, u dogovoru njegovog vlasnika i policijskih službenika odredit će se dan kada će u prostorijama Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa pas biti podvrgnut pregledu dokumentacije i vanjštine, testovima radnih sposobnosti te zdravstvenom pregledu.

Pregledat će se putovnica za kućnog ljubimca-Pet passport i vanjština psa.
Psi obvezno moraju biti označeni mikročipom, cijepljeni protiv bjesnoće, minimalno 21 dan prije dana testiranja, a ne više od jedne godine na dan testiranja. U slučajevima kada je pas uredno nadocijepljen, tada ne treba čekati protek od 21 dan.

Prije početka testiranja vlasnik psa određuje da li će se pas testirati za detekciju i praćenje ljudskog traga ili zaštitno-tragačku namjenu.

Psi koji zadovolje na pregledu dokumentacije i vanjštine, testiranju radnih osobina i zdravstvenom pregledu, odmah ostaju u Policijskoj akademiji, u Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa na probnom periodu koji traje najduže 30 dana.

U slučaju da pas zadovolji na probnom periodu, u daljnjem roku od 15 dana vrši se isplata novčanih sredstava na račun vlasnika psa.

Maksimalna cijena koja se isplaćuje za psa za detekciju i praćenje ljudskog traga iznosi 20 tisuća kuna, a za zaštitno-tragačku namjenu 25 tisuća kuna.

Prijave

Prijave za kupoprodaju, odnosno donaciju ili udomljenje psa mogu podnijeti sve fizičke i pravne osobe – vlasnici pasa, kao ili njihovi opunomoćenici.

U prijavi podnositelj mora dostaviti:

 • podatke o psu: ime, datum oštenjenja, broj mikročipa;
 • podatke o vlasniku psa:
  • fizička osoba: ime i prezime, OIB te broj telefona za kontakt;
  • pravna osoba: naziv i sjedište, OIB te broj telefona za kontakt.- namjena za koju se pas prijavljuje (detekcija i praćenje ljudskog traga ili zaštitno-tragačka).

Prijave se podnose elektroničkom poštom na covdsp@mup.hr, faksom 01/24-26-497 ili na adresu Policijska akademija, Centar za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, Zagreb, Avenija Gojka Šuška br. 1

Sve dodatne informacije mogu se dobiti radnim danom od 7.30 do 14.30 sati na telefon 01/24-26-317 ili 01/24-26-371. – prenosi MUP.