Šefica Hrvatskih liječnika: Sprema se krah, a mi na njega ne možemo utjecati

Ivana Šmit upozorava javnost na teško razdoblje koje nam slijedi

Foto: Civilna zaštita
Foto: Civilna zaštita

Predsjednica HUBOL-a Ivana Šmit komentirala je za N1 dramatičan apel koji je Hrvatska udruga bolničkih liječnika uputila, a u kojem upozorava na moguć kolaps zdravstvenog sustava.

Šmit upozorava na to da se epidemiološka situacija otela kontroli.

– Premoreni smo, respiratori se vrlo brzo pune i puno mlađi građani su na respiratorima. Umiru ljudi od 40 godina bez komorbiditeta, a pametnih poteza vlade u ovom trenutku nema. Čini se da su sve odlučili stihijski pustiti pa kako bude bude. Vrijeme je da upozorimo javnost da se sprema krah na koji ne možemo utjecati – rekla je.

Nije zadovoljna vladinim pristupom epidemiji, što je dovelo do toga da nemamo procijepljenost ni 50 posto, dok se bolnički kreveti pune.

– Pitanje je možemo li sad puno napraviti. Kroz tjedan ili dva imat ćemo veliki priljev u bolnice. Hladni pogon morat će se djelomice ugasiti, trebat će voditi računa kako organizirati sredine u kojima će bolnički kapaciteti biti prepunjeni. Potrebne su jasne smjernice vlade i Stožera. Trebat će uvoditi i restriktivnije mjere, covid-potvrde su se pokazale kao efikasan način kontroliranja epidemije. Ne bi trebalo raditi kontradiktorne poruke u smislu da praznimo škole, a punimo kafiće. Treba napraviti pametnijih poteza, donijeti manje politički mudre odluke, ali zdravstveno mudrije da bismo brojeve pokušali obuzdati – kaže.