Do 2025. u potpunosti će biti obnovljen Arheološki muzej u Zagrebu

U potresu prije nešto manje od tri godine u Zagrebu stradao je, između ostalog, i Arheološki muzej. Sanacija je počela odmah, a trebala bi u potpunosti biti završena 2025. godine. Prvi kat je već obnovljen i moguće ga je razgledati, rekao je Sanjin Mihelić, ravnatelj muzeja:

– Drugi kat obnovit ćemo tijekom ove godine. Do kraja petog mjeseca obnovit ćemo konstrukcijski dio, a ostatak, dakle vraćanje stalnog postava slijedi nam tijekom ostatka godine. U 2023. godine moći ćemo pozvati javnost da vidi kako izgleda obnovljeni drugi kat. Treći kat smo ostavili za kraj. Konstrukcijski je zapravo već riješen, ali očekuje nas izrada novog stalnog postava pretpovijesne zbirke, tako da ćete i to moći vidjeti. Očekujemo da će u roku od pet godina kompletna obnova biti završena.

Obnova je financirana iz više različitih izvora:

– Naša inicijalna sredstva koja smo dobili za obnovu potječu iz police osiguranja. Dobili smo na raspolaganju relativno brzo iznos koji nam je omogućio da djelujemo bez odlaganja, tako da su prvi rezultati mogli biti vidljivi već nakon mjesec dana od potresa. Riječ je o ukupno oko devet milijuna kuna. Drugi dio, ono što nije moglo biti pokriveno iz police osiguranja, ali je moglo biti pokriveno iz Fonda solidarnosti. Isto kao i druge ustanove, i Arheološki muzej je dobio određeno financiranje iz tog izvora, riječ je o otprilike tri milijuna kuna.

Grad je pomogao u logističkom i svakom drugom smislu, financijski još nije, ali hoće, obnovit će pročelje zgrade, rekao je Mihelčić:

– Meni je posebice drago da i dalje ide ta obnova svih ustanova kojima je osnivač Grad Zagreb, pa tako i kulturne ustanove, tu bih zahvalio i ministarstvima kulture i graditeljstva. Kada govorimo o Arheološkom muzeju, tu je specifična situacija jer je većina iznosa za cjelovitu obnovu koja uključuje i ojačanje zgrade, a vidimo iz iskustava da moramo učiniti sve što se može da ih ojačamo da izdrže potrese, ne samo jake kao onaj koji je pogodio Zagreb, nego i jače – rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.