Kreativne terapije u radu s djecom i odraslima s invaliditetom – Aktivni i vidljivi u zajednici.

Projekt koji obuhvaća djecu, mlade i odrasle s invaliditetom predstavljen je u Dnevnom rehabilitacijskom centru Mali – dom Zagreb gdje su se na stručnoj konferenciji okupili brojni stručnjaci i terapeuti.

Aktivni i vidljivi u zajednici je zajednički projekt Crvenog križa i Malog doma – Zagreb gdje smo se naši u zajedničkom cilju, a to je u stvari da razvijemo i poboljšamo usluge koje su dostupne djeci, mladima i odraslima s invaliditetom, gdje smo mi u stvari razvili različite sportske aktivnosti, kreativne aktivnosti, proveli smo različita natjecanja gdje smo s razvijenim sportovima koji omogućuju djeci i mladima s višestrukim poteškoćama da budu u stvari ravnopravni sa populacijom koja nema nikakvih poteškoća – istaknula je v.d. ravnateljica Malog doma – Zagreb Tatjana Petrović Sladetić.

 

Ovim projektom mladima i odraslima s poteškoćama u razvoju omogućuje se da se izraze na kreativan način time ostvarujući cilj projekta koji je sreća i zadovoljstvo korisnika, te razvoj samopouzdanja da su, ne samo aktivni i vidljivi u društvu, nego i da osjećaju moć da mogu donositi i promjene. Dražen Viljušić, kinezioterapeut koji je sam patentirao jednu od igri, pokazao nam je primjer iz prakse.

 

Zdrava kompeticija unutar grupe djecu natjera da naprave stvari koje možda u svakodnevnom životu rijetko izvode. Na dječjim smo licima mogli vidjeti želju za nastupom i veselje koje je u ovom slučaju jedino mjerilo.

U ime Grada Zagreba konferenciji je nazočila i Lora Vidović, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo branitelje i osobe s invaliditetom koja je naglasila važnost integracije djece s teškoćama u razvoju i osoba invaliditetom.

Ono zašto je ovaj projekt važan je prije svega integracija djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom i to na jedan vrlo specifičan način koji nije baš učestao u provođenju projekata, a vezano je uz kreativne terapije, dakle uz umjetnost, uz kulturu, uz sport što jesu sadržaji koji i djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom jako često zapravo nedostaje i nisu im pristupačni – istaknula je.

Ovakve projekte, poručila je pročelnica, Grad Zagreb će uvijek s ponosom podržavati.