Zagrepčanin u videima reklamira krastavce, a prate ga tisuće. Evo zašto

Razgovarali smo s mladim glazbenikom Basimirom, koji je sve samo ne nalik na druge

Foto: Basimir Gitarsky
Foto: Basimir Gitarsky

Basimir Gitarsky umjetničko je ime Zagrepčanina koji je u kratko vrijeme postao pravi hit na društvenim mrežama. Željeli smo otkriti nešto više o njemu, stoga smo ga zamolili za intervju, a on je rado pristao razgovarati sa Zagrebancijom.

Jednu stvar nije želio otkriti – svoje pravo ime. Rekao je da je dovoljno da o njemu znamo da je Zagrepčanin koji se s Remize preselio u Špansko i da želi biti znan kao Basimir Gitarsky. Bez oklijevanja smo pristali na te uvjete.

 

Basimire, za početak, što bi još volio da naši čitatelji znaju o tebi?

– Glazbenik sam. Počeo sam svirati s 14 godina, i to nekoliko instrumenata. Bas gitaru, električnu gitaru, pa čak i bubanj. Pokrenuo sam nekoliko bendova, u kojima smo ponajviše svirali metal i rock glazbu, no drugačiji interesi su nas uvijek odveli i na drugačije puteve. Iako sam surađivao s brojnim bendovima, koji su i danas aktivni, s vremenom mi je takvo bavljenje glazbom dosadilo pa sam odlučio promijeniti cijeli pristup umjetnosti.

Što se promijenilo?

Promijenilo se sve. Došli su novi epidemiološki uvjeti, klubovi su se počeli zatvarati, a ja sam se u tom trenutku odlučio okrenuti kućnoj produkciji. Naučio sam snimati glazbu preko laptopa, otvorio sam svoj kanal na YouTubeu i za nekoliko mjeseci sam već imao više tisuća pratitelja.

Kakav sadržaj objavljuješ na YouTubeu?

Želio sam biti što drugačiji, budući da je tržište prezasićeno glazbenicima, pa sam odlučio poznate pjesme obrađivati u hardbass-verziji. Vjerujem da to u Hrvatskoj još nitko nije radio.

 

Vjerujem da mnogi naši čitatelji nisu upućeni s hardbassom. Reci nam nešto više o tome.

Da, zasigurno nisu, a i ja sam ga otkrio tek 2020. godine. Hardbass je podžanr elektronske glazbe koji potječe iz Rusije tijekom kasnih 1990-ih, crpeći inspiraciju iz britanskog hardcorea, UK hard housea, bouncy techna i hardstylea. Hardbass je karakteriziran brzim tempom (obično 150–175 BPM), donkovima, prepoznatljivim bas linijama, teškim kickovima i povremenom repanju.

Hardbass je postao glavna “himna” slavena oko 2014. godine, kada se stvorila subkultura “gopnika” koja je prikazivala parodiju na život u slavenskim zemljama.

Tu nas je Basimir uputio na stranicu Squatting Slavs in Tracksuits, koja broji više od milijun pratitelja. (https://www.facebook.com/SquattingSlavs)

A kako si u samo nekoliko mjeseci došao do desetak tisuća pregleda na svojim videima?

Nakon 2-3 mjeseca aktivnosti na YouTubeu kanal je prepoznat objavom videa “These Russian bassists need to be STOPPED”, koji je objavio poznati youtuber Davie504, a koji inače broji više od devet milijuna pretplatnika. Objavio je moj video uz opis “ovo je pravi ruski basist”, ne znajući da sam Hrvat. Meni ne smeta, donio mi je nekoliko tisuća pretplatnika. Popularnosti možda doprinosi i to što u videima reklamiram domaće krastavce – smije se Basimir.

 

Misliš li da se može živjeti od ovoga čime se baviš?

– Pa, ako ćemo iskreno, od YouTubea se može živjeti ako si stvarno ultrapoznat i kada se pomiriš s time da to nije stabilan stalni posao s kojim ćeš dočekati mirovinu. Da, volio bih živjeti od glazbe, ali sam svjestan da je stvarnost, nažalost, drugačija, ali ne bih se bunio ni da mi je ovo “fuš”.

No, ima i pozitivnih primjera. Prijatelj sam s YouTuberom Denisom Paunom koji živi od YouTubea, tako da mi on daje nadu da se nešto ipak može učiniti po pitanju prihoda od glazbe.

Koji je, po tebi, problem s glazbenom industrijom u Hrvatskoj?

– Najveći problem, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, je prezasićenost. Proizvodi se previše sadržaja u kratkom vremenu i taj sadržaj brzo dosadi jer uvijek izlazi nešto novo. Zbog toga je bavljenje glazbom rizik jer nekada imam osjećaj da sam čuo sve što sam htio čuti i da mi nijedan novi bend to ne može omogućiti osim ako nisu turbokreativni. Čak i tada mi dosade vrlo brzo i bacam se u potragu za drugim glazbenicima i bendovima.

A koga i što uopće pratiš na glazbenoj sceni?

– Iskreno, scenu u Hrvatskoj, nažalost, ne pratim jer sam biram što ću slušati, u čemu mi pomaže YouTube. Tu i tamo volim otići na neke lokalne gaže u Močvaru ili Mediku, ali to su većinom bendovi i glazbenici koji sviraju za svoju dušu i to im je prioritet. Od stranih bendova se ugledam na više njih, od Metallice do XS Projecta.

Za kraj nam je Basimir rekao da je najvažnije raditi ono što voliš, bez obzira na to je li plaćeno ili ne. Mi se samo možemo složiti s njime i poželjeti mu sreću u daljnjoj karijeri.

 

 

Evo nekoliko poveznica za sve koji žele popratiti Basimirov rad:

Patreon: https://www.patreon.com/basimirgitarsky

FB: https://web.facebook.com/Basimir-Gitarsky-101675508735453

IG: https://www.instagram.com/basimir_gitarsky/

Soundcloud: https://soundcloud.com/user-265680669

Tiktok: www.tiktok.com/@basimir_gitarsky

e-mail: basimirgitarsky@gmail.com

Youtube: https://www.youtube.com/c/BasimirGitarsky