ZagrebDox u travnju obilježava punoljetnost novim izdanjem u kinu Kaptol Boutique Cinema

18. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se od 3. do 10. travnja

Foto: ZagrebDox

Nakon dvije izazovne godine, privremenog premještanja u nove termine i nove (stare) prostore, ZagrebDox u svoju punoljetnost ulazi u proljetnom terminu vraćajući se u prostor
kina Kaptol Boutique Cinema! Uz uvjerenje da dostižemo naznake stabilnosti, kao i da
posjetiteljima opet nudimo najbolje uvjete za gledanje ponajboljih aktualnih dokumentarnih priča iz svijeta, ZagrebDox programskom ponudom rezonira s događajima oko nas reflektirajući sve ono što se događa u svijetu danas.

Punoljetno, 18. izdanje ZagrebDoxa održat će se od 3. do 10. travnja i publici ponuditi da u kino dvoranama zakorači u brojne životne priče, situacije, odnose i dijelove svijeta koji su danas, više no ikad, manje dostupni i određeni brojnim restrikcijama. Uz osamdesetak ostvarenja, publika će kroz raznovrsne autorske koncepte, pristupe i poetike moći propitivati smisao podjela, granica, ratova, individualne odgovornosti, kriza kao posljedica funkcioniranja sustava, ali i važnost kontakta, odnosa, komunikacije, suživota, samostalnosti, individualnosti i snalaženja.
Tridesetak ostvarenja ogledat će se u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji natjecateljskog programa ZagrebDoxa, dok su ostali filmovi razmješteni po službenim programima kao što su Biografski dox, Majstori doxa, Teen Dox te uvijek popularnim programima Kontroverzni dox i Stanje stvari.
Natjecateljski program donosi brojne filmove prepoznate na festivalima diljem svijeta: A Night of Knowing Nothing debitantski je film redateljice Payal Kapadia koji kroz formu pisama progovara o zabranjenoj ljubavi dvoje studenata iz Indije razdvojenih zbog pripadnosti različitim kastama. Ovaj hibrid dokumentarca i fikcije kroz intimnu priču osvjetljava šire društveno-političke probleme u današnjoj Indiji, a na festivalu u Cannesu ovjenčan je nagradom Golden Eye za najbolji dokumentarac.

Pored filmskog programa, ZagrebDox uključuje i platformu ZagrebDox PRO posvećenu edukaciji filmskih profesionalaca, kao i niz dodatnog sadržaja u formi posebnih projekcija, diskusija, prezentacija o čemu ćemo više informacija objaviti uskoro.
Novosti o ovogodišnjem ZagrebDoxu mogu se pratiti na službenoj internetskoj stranici festivala: zagrebdox.net.