Valentinovo u Parku Maksimir: Zagrepčani dali imena zaljubljenim labudovima

Par zaljubljenih labudova povezuje zanimljiva ljubavna priča. Mužjak ima oštećeno krilo zbog čega ne može letjeti, a njegova ga partnerica prati u dobru i zlu

Foto: Press materijal

Jedan od motiva dolaska posjetitelja u park ovih dana upravo je susret s Maksom i Mirom. Tako su ih nazvali građani Zagreba koji su se, u  velikom broju, odazvali pozivu da svojim prijedlozima pomognu Javnoj ustanovi Maksimir u izboru imena za najnovije stanare Parka.

Bilo je još zanimljivih prijedloga. Primjerice, Ana i Ernest prema glavnim akterima najzagrebačkijeg filma Tko pjeva zlo ne misli, Đurek i Katica po drugom pernatom paru malih kokica koje građani pamte iz nekih davnijih dana Zoološkog vrta Zagreb, Dudek i Regica po seriji Gruntovčani.

– Doseljeni par labudova obnavlja posebnu vezu između Maksimira i labudova, ptica koje u mnogim kulturama imaju pozitivnu simboliku, od dobrote i elegancije do ljubavi – kaže v.d. ravnatelja Javne ustanove Maksimir za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba Nika Dolenc.

Uređenjem jezera i skorašnjim vraćanjem labuđeg otočića, u sklopu projekta Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II) kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu programa Promicanje održivog razvoja prirodne baštine, stvoreni su preduvjeti da Maks i Mira dobiju novi dom. Nositelj projekta je Grad Zagreb, partneri su Javna ustanova Maksimir, udruga BIOM, Hrvatski savez gluhoslijepih osoba DODIR i udruga Vjetar u leđa, a suradnik je Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba.

Osim labudova u Maksimiru trenutno možete vidjeti i zaljubljene sive čaplje koje vrijedno pripremaju gnijezda na borovima uz Maksimirsku cestu uskoro planirajući prinove. Također, dolaskom toplijih dana očekujemo i maksimirsku najveću ljubav, više tisuća smeđih krastača u ljubavnom zagrljaju na Trećem jezeru.