Krenulo je dobrovoljno samotestiranje učenika

Od danas u hrvatskim školama kreće samotestiranje učenika s ciljem ukidanja samoizolacije, a ako se u iduća četiri tjedna testiranje pokaže uspješnim, maske će za njih možda postati prošlost

Osnovna ideja Ministarstva znanosti i obrazovanja je da što više smanji broj izostanaka učenika zbog izolacija. Testiranje nije obavezno, nema kontrola, pa se cijela mjera oslanja na povjerenje prema roditeljima. I kako to obično biva, ima i onih koji se bune, pa su roditelji nekih škola krenuli s peticijama.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je objavio upute za dobrovoljno samotestiranje učenika na COVID-19, kao i postupanje u slučaju pozitivnog testa i izolacije:

  • Iako se preporučuje da se učenici samotestiraju ponedjeljkom prije nastave ili nedjeljom prije spavanja, testiranje se može obaviti i neki drugi dan u tjednu koji odredi škola, no bitno je da se ono provodi jedanput tjedno i da razmak između dva testiranja bude podjednak.
  • Negativan rezultat testa roditelj bilježi u učenikovu bilježnicu/informativku koju učenik predočuje u školi, ili na neki drugi način na koji odredi škola.
  • Pozitivan rezultat samotesta roditelj javlja školi i liječniku, a učenik s pozitivnim rezultatom ostaje kod kuće u izolaciji.
  • Kada se, neovisno o rutinskom samotestiranju, utvrdi da je neki od učenika pozitivan, škola će učenicima koji su bliski kontakt pozitivnom učeniku (obično u istom razrednom odjelu) podijeliti dodatne testove za samotestiranje prvi sljedeći dan od saznanja o pozitivitetu.
  • Učenici trebaju obaviti samotestiranje na dan primitka testova.
  • S obzirom na raširenu praksu samotestiranja građana u vlastitom aranžmanu, u slučaju pozitivnog rezultata takvog samotesta kod učenika roditelj/skrbnik javlja školi te škola pokreće samotestiranje razrednog odjela i bez čekanja potvrde brzim antigenskim testom u zdravstvenoj ustanovi.
  • Učenici koji su u slučaju kontakta s pozitivnom osobom oslobođeni karantene, prema uputama HZJZ-a mogu, ovisno o dogovoru škole i roditelja, sudjelovati u redovitom samotestiranju kao i ostali učenici tako da se samotestiraju samo u slučaju pozitivnog slučaja u njihovu razrednom odjelu.
  • U tom slučaju će također dobiti dva testa budući da je preporuka HZJZ-a da se trebaju testirati odmah nakon posljednjeg kontakta te je preporučljivo da se testiraju i pet do sedam dana od kontakta s pozitivnom osobom.
  • Učenici koji su u slučaju kontakta s pozitivnom osobom oslobođeni karantene provode u vlastitom aranžmanu samotestiranje odmah nakon kontakta i pet do sedam dana od kontakta.
  • Učenici koji nisu oslobođeni samoizolacije temeljem preboljenja ili cijepljenja, a dijele kućanstvo s pozitivnom osobom, mogu biti oslobođeni samoizolacije ako sudjeluju u redovitom samotestiranju učenika i ako se samotestiraju u vlastitom aranžmanu svaka dva dana tijekom sedam dana samoizolacije.