Vatrogasci upozoravaju – opasnosti kod božićnih dekoracija

Hrvatska vatrogasna zajednica upozorila je na povećanu opasnost od izbijanja požara za vrijeme božićnih blagdana zbog neopreznog korištenja dekoracija

Božićna rasvjeta koja se koristi prilikom ukrašavanja često je neispravna, a upaljene božićne dekoracije i ukrasne svijeće ostavljaju se bez nadzora u blizini božićnog drvca, napisali su u priopćenju.

U razgovoru sa voditeljem odjeljenja Vatrogasne postaje Savska otkrili smo kako su prošle godine imali desetak intervencija gdje su ljudi ostavili upaljene svijeće na adventskom vijencu i otišli iz stana. Isto tako, preporuča se gašenje lampica na boru kada se napušta prostor ili ide na počinak.

Prirodno božićno drvce predstavlja posebnu opasnost, smatraju vatrogasci. Brzo se osuši i potrebno mu je svega 30 sekundi da izgori i zahvati okolni namještaj stoga se ne smije se postavljati u blizini izvora topline niti je preporučljivo koristiti prskalice na božićnom drvcu.

Također, kako bi upozorili građane na potencijalne opasnosti od izbijanja požara zbog neispravnih dekoracija, Hrvatska vatrogasna zajednica tijekom prosinca provodi preventivnu kampanju. Tako su prigodni plakati s porukama postavljeni diljem Hrvatske, a radijski i TV spotovi emitiraju se na nacionalnoj i lokalnoj razini kako bi približili savjete građanima, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.