Nove tehnologije za bolje učitelje u budućnosti

U inkluzivnim kabinetima godišnje će se educirati po 1500 odgojitelja i učitelja razredne nastave, za rad s djecom s teškoćama u razvoju, s problemima u ponašanju i djecom pripadnika romske nacionalne manjine, priopćili su iz UNICEF-a

Na Učiteljskom fakultetu predstavljen je novoopremljen inkluzivni kabinet u kojem će studenti usvajati suvremene metode za budući rad s djecom rane i predškolske dobi.

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku koji je sudjelovao u ovom hvalevrijednom projektu, Regina M. Castillo kaže kako “...će inkluzivni kabineti koji su izgrađeni u 5 različitih ustanova, uključujući Učiteljski fakultet na Sveučilištu u Zagrebu, pomoći brojnim stručnjacima u njihovom poslu. Djeca danas uče na puno novih načina i zbog toga je izuzetno bitno uključiti i adaptirati nova tehnologije, kao i uključiti potrebe same djece u taj proces – jer tako treba izgledati dobar sustav edukacije.”

Analize su pokazale kako postojeće učionice u kojima se obrazuju odgojitelji i nastavnici ne podržavaju u potpunosti inovativne metode koje vode boljim obrazovnim ishodima, razvoju i integraciji djece. Stoga novi inkluzivni kabineti sadrže didaktičku i pedagošku opremu i pomagala, pomagala za senzornu intergaciju – poput taktilnog zida, seta za diskleksiju, senzornih lopti, taktilnih diskova, namještaja, kao i softver tehnologiju za potpomognutu komunikaciju.

Na ovaj se način uvelike pozitivno utječe na buduće obrazovanje nastavnika i odgojitelja, stvarajući tako bolje sutra za djecu.