UKLETO RASKRIŽJE: Križanje Klaićeve i Kačićeve ulice godinama puni stranice crne kronike

Nesreća na križanju Klaićeve i Kačićeve ulice odnijela je jedan mladi život. Zašto spomenuto raskrižje uzrokuje brojne nesreće, te što bi trebalo poduzeti kako bi se takve situacije spriječile na vrijeme, objasnio je prometni stručnjak Željko Marušić

Već se godinama križanje Klaićeve i Kačićeve ulice naziva ukletim raskrižjem, a posljednja prometna nesreća samo je isto potvrdila.

– Vozač Renault Meganea, vozeći od istoka prema zapadu Klaićevom ulicom, prošao je na crveno svjetlo. To je pretežak prometni prekršaj koji se ničim ne može opravdati. Međutim, problem je što dijete u Citroenu Saxo nije bilo vezano, a povrh toga, radi se o vozilu stare koncepcije koje je nedovoljno čvrsto. Glavni je problem što raskrižje nije sinkronizirano, kao što su ostala raskrižja na Zelenom valu, pa vozač koji je navikao, vozeći iz pravca istoka prema zapadu, da dolazi na zeleno svjetlo tu nailazi na crveno i ako je neodgovoran poput ovoga onda se dogodi ono najgore – izjavio je prometni stručnjak Željko Marušić.

Svi ti razlozi doprinose činjenici da se na spomenutom raskrižju, tijekom godina, prometne nesreće samo gomilaju. Dodatni je problem što se ne koristi mogućnost nadzora kamerama.

– To raskrižje jest pod kamerama ali one nisu u sustavu policijskog nadzora, nisu certificirane i ne mogu se koristiti kao izravan sudski dokaz. Vozači su svjesni da te kamere ne služe ničemu, osim u slučaju teške nesreće, da se može otkriti tko je istu skrivio. Za takva raskrižja treba uvesti sigurnosno vrijeme. Dakle, vrijeme nakon što se upali crveno svjetlo, od tri sekunde, kad je crveno svjetlo i u poprečnom smjeru, to je sigurnosno vrijeme koje rješava problem neodgovornih vozača, koji se zalijeću kroz žuto i kroz crveno svjetlo – dodaje Marušić.

No, to nije jedina kritična prometna točka u gradu Zagrebu, a Marušić nudi rješenje kako dugoročno popraviti situaciju.

– Prvenstveno bi na sve glavne gradske prometnice trebalo staviti sustav videonadzora s kamerama, gdje se mjeri interval vremena prolaska između dva semafora i automatski se može izračunati konkretna brzina. Time se bitno povećava sigurnost prometa i opća sigurnost. Gdje god je moguće u gradu, odnosno u širem okruženju grada, semaforizirana raskrižja treba zamijeniti kružnim tokom. Tako se rješava problem tragičnih nesreća – zaključio je Marušić.

Uz potrebne sankcije, bitno je napomenuti kako je svi trebamo poštivati prometne znakove, kako bi sačuvali svoj, ali i živote ostalih sudionika u prometu.