Odbijeni prigovori Udruge za zaštitu okoliša Resnik Visokom upravnom sudu

UZOR smatra kako izmjene i dopune Prostornog plana Grada Zagreba i Plan gospodarenja otpadom nisu u skladu sa zakonom. Međutim, Grad Zagreb tvrdi kako su njihovi prigovori neutemeljeni, a isti je i zaključak Odbora za Statut, Poslovnik i propise

Odbor za Statut, Poslovnik i propise, Foto: Jabuka TV

Udruga za zaštitu okoliša Resnik Visokom upravnom sudu podnijela je prigovore na izmjene i dopune Prostornog plana Grada Zagreba, ali i Plana gospodarenja otpadom. Naime, smatraju kako ti Planovi nisu u skladu sa zakonom. Međutim, Grad Zagreb tvrdi kako su njihovi prigovori neutemeljeni, a isti je i zaključak Odbora za Statut, Poslovnik i propise čija su tri člana glasala za, a samo jedan protiv.

– ​Ne bi dobili sve suglasnosti od mjerodavnih ministarstava da je nešto sporno. Smatramo da navodi UZOR-a nisu utemeljeni, a cijeli zahtjev nije osnovan – ističe Ana Poljak iz Gradske uprave.

Zastupnik Zvane Brumnić (SDP) glasao je protiv. Uvjeren je kako ovakvih prigovora ne bi bilo da su i izmjene i dopune Prostornog plana, a i Plan gospodarenja otpadom doneseni u isto vrijeme.

– Donošenjem jednog od tih akata prejudiciramo drugi. Sve je bilo u skladu sa zakonom, ali na neki način “izvlačenje krivina” – objašnjava Brumnić.

– Lokacije su određene Prostornim planom, a o njima se ne razgovara u Planu gospodarenja otpadom. On dalje razvija samu tehnologiju gospodarenje otpadom – dodaje Sandra Tucak Zorić, pomoćnica pročelnika za zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom.

Iz Grada najavljuju kako intenzivno rade na pripremanju novog Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba do 2022. godine.

– 25. svibnja je donesena nova Odluka o implementaciji Plana gospodarenja otpadom koja je u nekim sastavnicama čak i promijenila neke elemente osnovnog Plana gospodarenja otpadom RH do 2022. godine – dodaje Marijan Maras, pročelnik Gradskog ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj.

Vlada Republike Hrvatske u siječnju je donijela novi Plan gospodarenja otpadom do 2022. s kojim se moraju uskladiti svi postojeći, pa se iz tog razloga i radi na novom prijedlogu o kojem će raspravljati gradski zastupnici, ali ovoga puta u izmijenjenom sastavu.