Tomislav Stojak o Fondu za obnovu: “Svi vidimo da se taj posao ne radi dobro!”

Nakon gotovo tri mjeseca otkad je osnovan Fond za obnovu, imamo jako slabe rezultate obnove i to naši sugrađani primjećuju, poručuje Tomislav Stojak.

FOTO: Ivan Novosel

Uoči početka 39. sjednice zagrebačke Gradske skupštine, gradski zastupnik Tomislav Stojak osvrnuo se na Izvješće o radu Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko – zagorske županije i Zagrebačke županije, točku koja je uvrštena na njegov prijedlog.

“Smatram da je to najbitnija tema o kojoj moramo razgovarati, da je to nešto što naši sugrađani moraju znati. Nakon gotovo tri mjeseca otkad je osnovan Fond, imamo jako slabe rezultate obnove i to naši sugrađani primjećuju, pogotovo oni čiji su domovi oštećeni u potresu. Tri mjeseca nakon osnivanja čitamo u medijima da Fond nema osigurane osnovne stvari za funkcioniranje, niti ljude, niti informatički sustav kako bi građani online mogli predati zahtjeve za obnovu šteta itd.”

FOTO: Ivan Novosel

Osnovna namjena Fonda je obnova domova Zagrepčana, a ne javnih institucija, napominje Stojak.

“Svi vidimo da se taj posao ne radi dobro. Osim, ako to vrijeme nije iskorišteno da se privremeni ravnatelj Fonda politički promovira, a onda bude predstavljen kao kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba. To nije dobro, jer bi obnova trebala biti iznad političkih igara. Kada bi ova moja točka danas bila usvojena, Fond bi u roku od 30 dana morao dostaviti izvješće o kojem bi raspravljali već u ožujku. Kome će Fond podnositi račune nakon toga? Nikome, jer idu lokalni izbori”, rekao je zastupnik te spomenuo još jednu elementarnu nepogodu koja je prošle godine pogodila Zagreb, a o kojoj će se raspravljati, odnosno o nadoknadi štete, tek na današnjoj sjednici.

“U srpnju su se dogodile velike poplave, ne po prvi puta. Sve se to dogodilo radi loše gradske komunalne infrastrukture. Grad Zagreb je napokon nakon sedam mjeseci pripremio Odluku kojom će se barem dio štete nadoknaditi građanima. Ja se zalažem da ti iznosi budu ipak nešto veći. Predlažem da se svakom građanu isplati 20.000 kuna, dok Grad Zagreb predlaže 12.000”, mišljenja je Tomislav Stojak.