U tijeku je sjednica zagrebačke Skupštine, na dnevnom redu i gradonačelnikov prijedlog o gradnji stanova u Svetoj Klari

FOTO: Ivan Novosel

U tijeku je 39. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba na čijem se dnevnom redu nalazi ukupno 47 točaka. Većina njih vezana je uz pomoć građanima stradalima u potresu.

Točka koja je zaokupila najviše pažnje tiče se prijedloga gradonačelnika Milana Bandića da u Svetoj Klari izgradi 30 stambenih jedinica za građane stradale u potresu. Većina gradskih zastupnika smatra kako je riječ o plemenitoj, ali ne i dobroj ideji.

“Ljudima koji su privremeno smješteni u Hostelu Arena i kontejnerima svakako treba pomoć, ali ne vidim kako će im pomoći čekanje dugo godinu i pol – koliko je potrebno da se izgrade stanovi koji će im se onda dati na privremeno korištenje. Njima treba pomoć sada i zato mislim da bi bilo bolje i brže da im Grad financira najamninu dok im se, prema Zakonu o obnovi ne obnove domovi ili izgrade zamjenski”, rekao je gradski zastupnik Tomislav Tomašević.

FOTO: Ivan Novosel

S Tomaševićem se složio i gradski zastupnik, Darko Liović.

“Sama je ideja plemenita i pozdravljamo želju gradonačelnika da pomogne ljudima, ali nikako se ne možemo složiti s takvim prijedlogom o kojem ne znamo gotovo ništa. Ono što nas najviše zanima jest hoće li HDZ podržati ovaj prijedlog kojim Milan Bandić šalje poruku da ne vjeruje Vladi i da može brže i bolje od nje”, smatra Liović.

FOTO: Ivan Novosel

Odgovor na njegovo pitanje dao je Mislav Herman, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

“Klub HDZ-a nastavlja svoju politiku, koja se temelji na programskoj suradnji, dakle sve ono što je dobro za građane Zagreba ćemo podržati i sve ono što nije – nećemo. Mi svakako smatramo da unesrećene građane treba negdje adekvatno smjestiti tako da ćemo podržati gradnju na području Svete Klare, ali ćemo tražiti i određene nadopune. Želimo da Sveta Klara dobije svu potrebnu infrastrukturu, ali i dječji vrtić. Nitko neće biti izigran, bitno je samo da ti građani na toplom čekaju obnovu svojih domova”, kazao je Herman.

FOTO: Ivan Novosel

Gradski zastupnik Matej Mišić osvrnuo se na točku broj šest, koja se tiče otpisa računa električne energije građanima koji nakon potresa žive u stambenim kontejnerima.

“Očekujemo da će ta točka proći, jer je i na skupštinskim odborima imala podršku većine zastupnika. Ne želimo da građani Zagreba budu građani drugog reda”, poručio je Mišić i dao svoj komentar na stanje u odgojno – obrazovnim ustanovama u Gradu Zagrebu nakon potresa.

FOTO: Ivan Novosel

“Imamo dvije točke koje se tiču te teme. Gradonačelnik Bandić je ignorirao posljednji potres. Trebalo mu je više od 20 dana da reagira i pomogne najjače pogođenim područjima Sisačko – moslavačke županije, a Grad Zagreb je pritom u potpunosti zaboravio. Zato tražimo izvješće o stanju u zagrebačkim školama i dječjim vrtićima, da na jednom mjestu imamo jedan elaborat koje su škole sigurne, koje nisu i gdje je potrebno postaviti koridore”, poručio je zastupnik.