Tomislav Stojak: „Jesu li zagrebački vrtići i škole sigurni za djecu nakon posljednjih potresa?

Foto: Zagrebancija.com

Gradski se zastupnik Tomislav Stojak nakon recentnih potresa, obratio zagrebačkom gradonačelniku, zatraživši hitno izvješće o stanju zagrebačkih škola i vrtića. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Nakon posljednjeg razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio područje Banovine, te niza drugih, srećom slabijih potresa koji su uslijedili, suočeni smo sa činjenicom da je i na području Zagreba stotine i stotine novih oštećenja na kućama, zgradama i stanovima u kojima žive naši sugrađani, poslovnim objektima, ali i na objektima društvene i javne namjene u svim dijelovima Zagreba.

Nakon što smo mogli vidjeti kako otpadaju ploče s novije zgrade na Vrbanima u kojoj se nalaze i vrtić i škola, u posljednjih nekoliko dana kao gradskog zastupnika kontaktirali su me mnogi zabrinuti sugrađani koji nemaju dovoljno jasnih i kvalitetnih informacija od strane čelnih ljudi ustanova koje pohađaju njihova djeca, prvenstveno vrtića i škola.

Stoga sam danas zatražio od gradonačelnika i gradskih službi da me žurno izvijeste o stanju i sigurnosti dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola i učeničkih domova u Zagrebu, kao i sportskih objekata, posebice o tome da li su na objektima nakon potresa uočena nova oštećenja, da li su svi objekti pregledani ili će biti pregledani od strane ovlaštenih službenih osoba i statičara i da li su službeno označeni kao sigurni za boravak učenika i sportaša. Procjena sigurnosti objekata ne može i ne smije ovisiti o „odokativnoj“ procjeni ravnatelja škola ili nekih drugih zaposlenika škola ili vrtića, već isključivo ovlaštenih stručnih
osoba.

Kako je svima na prvome mjestu sigurnost naših najmlađih, a s obzirom na činjenicu da nastava u školama započinje vrlo skoro, 18.1.2021. godine, tražim da me gradonačelnik i gradske službe što žurnije i detaljnije informiraju o sigurnosti zagrebačkih vrtića i škola nakon serije jakih potresa i u našem gradu, te da o tome također informiraju javnost, pogotovo roditelje učenika.”

Slično je pitanje pitao Stojak i kada je u pitanju bila OŠ Bukovac:

Bandić obećao novu školu na Bukovcu, Stojak upozorava: “Ovo su laži”