Tjelesna aktivnost odgovor je na poteškoće modernog života

Autor: M.W.; FOTO: Jabuka Tv 1/2/2017 17:58

Znanost već dugi niz godina iznova dokazuje da tjelesne aktivnosti imaju mnogobrojne pozitivne učinke na fizičko zdravlje, ali i mentalno, što uključuje kognitivno, emocionalno i socijalno blagostanje.

Upravo to bila je tema znanstveno-stručnog skupa ‘Tjelesna aktivnost i mentalno zdravlje’, kojeg su organizirali Nastavni zavod za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ i Grad Zagreb u suradnji s Hrvatskim društvom za sportsku medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, Fitnes učilištem i Zagrebačkim savezom za sportsku rekreaciju.

Na skupu su predstavljeni nalazi mnogobrojnih istraživanja koja se tiču tjelesne aktivnosti i njezina utjecaja na različite aspekte mentalnog zdravlja u današnjem dobu. Neke od tema koje su bile obuhvaćene doticale su se utjecaja tjelesnih aktivnosti na mentalno zdravlje, akademsku uspješnost, ublažavanje reakcija na stres te na rizično ponašanje djece i mladih.

– Mentalna dobrobit omogućuje pojedincu ostvariti vlastite potencijale, nositi se s normalnim životnim stresovima, biti radno produktivan i doprinositi svojoj zajednici. Mentalno zdravlje je više od odsustva mentalne bolesti i može se smatrati ‘dodatnom vrijednosti’ ukupnog stanja zdravlja. Cilj je ovog skupa skrenuti pažnju na mentalne probleme svakodnevnice i potaknuti interes prema njima kako bismo kao društvo postali svjesni da tjelesna aktivnost pomaže u savladavanju poteškoća modernog načina života – naglasila je prim. mr. sc. Branislava Resanović, dr. med. s NZZJZ Dr. ‘Andrija Štampar’.

Mentalno zdravlje, kako ga definira Svjetska zdravstvena organizacija, jest ‘stanje dobrobiti u kojem se pojedinac nosi s uobičajenim osobnim stresovima, stresovima obitelji i životom u zajednici’.

Također, povezanost tjelesne aktivnosti i mentalnog zdravlja upućuje na nužnost da se u javnom zdravstvu promiče tjelesna aktivnost kao značajni faktor u prevenciji, liječenju i rehabilitaciji niza zdravstvenih poteškoća.